Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η φέτα της… σύνθετης ονομασίας

Εικόνα του άρθρου Η φέτα της… σύνθετης ονομασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2018, 15:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το μέτωπο για την υπεράσπισης της «μοναδικής ελληνικής φέτας» είναι πλέον αρραγές. Πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν, καθότι οι φανατικοί της ελεύθερης αγοράς υποστήριζαν ότι οι εξωτερικές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με Καναδά και Νότια Αφρική, είναι θετικές και δεν απειλούν το ελληνικό μονοπώλιο του προϊόντος. Τώρα όμως μετά το δικαίωμα που έδωσε η ΕΕ να ονομάζονται «φέτα» διάφορα λευκά τυριά, το μέτωπο «έδεσε».

Κάποια από αυτά τα τυριά εξέθεσε η Περιφέρεια Ηπείρου ως «προϊόντα μαϊμού» στην είσοδο της εκδήλωσης που έγινε στο ξενοδοχείο Du Lac με συνδιοργανωτές τον Όμιλο Φίλων Φέτας, την Περιφέρεια Ηπείρου, την ΠΕΔ, τον Δήμο Ιωαννιτών, την Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων κ.α.

Στις εισηγήσεις τους, τόσο ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές στάθηκαν στη σημασία της «μιας και μοναδικής, ελληνικής φέτας», με διάφορες παραμέτρους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, λεγοντας από μικροφώνου ότι η «Πλεύση Ελευθερίας», το κόμμα της, θέτει στη διάθεση των παραγωγών το FreedomTV…

Το εκπληκτικό είναι πάντως ότι οι αποφάσεις της ΕΕ δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ τόσο πολύ, όσο τώρα. Τι ισχύει όμως στην πράξη; Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., οι μεν «παλιοί» μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν φέτα, οι δε «καινούργιοι» να χρησιμοποιούν ονομασίες «τύπου φέτα» ή… σύνθετα και παράγωγα.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Ο κ. Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, ενημέρωσε ότι υπάρχουν 59 εταιρίες φέτας στον Καναδά. Μπορεί η ελληνική παραγωγή να κατακλύσει την καναδική αγορά; Προφανώς όχι.

Ο Μανώλης Ανυφαντάκης, ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής και από τα πρόσωπα αναφοράς του Ομίλου Φίλων Φέτας χαρακτήρισε «εθνική προσπάθεια» την εκστρατεία για την προάσπιση της ταυτότητας της φέτας, υπογραμμίζοντας σε όλα τα σημεία του λόγου του ότι αυτή καθορίζεται νομικά και επιστημονικά. «Οι δύο συμφωνίες είναι εις βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας» τόνισε και πρόσθεσε πρακτικά, ανοίγουν πάρα πολλά «παράθυρα» για να μην παράγεται φέτα μόνο στην Ελλάδα.

«Είναι ορισμός της παραπληροφόρησης που μας τον πουλήσανε ως ‘ιδιαίτερη περιποίηση’:. Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν έχουν κάποιο θετικό σημείο για τον καταναλωτή και τον έλληνα κτηνοτρόφο» υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας το εξής: «Αυτές οι δύο αποφάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο. Και εκεί, οι έλληνες βουλευτές θα πρέπει να στηρίξουν ότι η φέτα είναι μια και ελληνική ή θα υποστηρίξουν την άλλη άποψη».

Πίσω στον κ. Αποστολόπουλο, ο οποίος επιχείρησε μια αποδόμηση των επιχειρημάτων για τη μη μοναδικότητα της φέτας, αυτός αμφισβήτησε τα αριθμητικά δεδομένα των απολογητών. Είπε δηλαδή ότι τα ποσά και τα μεγέθη των εξαγωγών που αναφέρονται, είτε δεν είναι ακριβή, είτε η ουσία είναι αλλού. «Θα εξάγουμε περισσότερα γαλακτοκομικά μας λένε. Ναι, αλλά θα τα εξάγει όλη η Ευρώπη. Ποιος θα πρωτοεξάγει τα επόμενα 5 χρόνια; Ποιος θα αποφασίζει τι προϊόντα θα εισάγονται στον Καναδά; Ο Σύνδεσμος Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Καναδά θα προσδιορίζει τι προϊόντα θα εισάγουν στη χώρα τους» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι είναι ψευδή όσα υποστηρίχτηκαν περί «υποχρεωτικότητας λόγω μνημονίου», αλλά έτσι και αλλιώς, το νεοφιλελεύθερο μπλοκ δικαιολόγησε μια σειρά αποφάσεις με αυτό το επιχείρημα…

Ο τέως πρύτανης της Γεωπονικής Γιώργος Ζέρβας είπε μεταξύ άλλων ότι οι επιπτώσεις θα είναι περισσότερο ορατές σύντομα, καθώς αναμένεται μονάδες να αναστείλουν τη λειτουργία τους. «Ο παραγωγός είναι ο πιο αδύνατος κρίκος αυτής της αλυσίδας. Με τέτοιες συνθήκες, θα αναστείλουν τη λειτουργία τους πολλές εκμεταλλεύσεις και ίσως δημιουργηθούν προϋποθέσεις εισαγωγής γάλακτος». Βέβαια, κάτι τέτοιοι καταγγέλλεται ήδη ότι συμβαίνει.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και της ΝΔ Γιώργος Στύλιος. Ο μεν πρώτος ήταν γενικά υποστηρικτικός και μετριοπαθής, ο δε δεύτερος, ουσιαστικά προσπάθησε να μετριάσει κάπως την προηγούμενη θέση του κόμματός του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back