Γιώργος Μουλαϊμίδης, Ευθαλία Σούρλα, Περσεφόνη Κοτρότσιου, Ελένη Κανδηλά, Δημήτρης Κωστόπουλος; Πέντε πρόσωπα, που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστοί όσο άλλοι ευεργέτες της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά που με τις περιουσίες τους συνέβαλαν στην προσχολική αγωγή κυρίως. Και οι πέντε αυτοί ευεργέτες δεν είχαν παιδιά, και οι πέντε διέθεσαν κληροδοτήματα για τη φροντίδα παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μερικοί από αυτούς διέθεσαν το σπίτι τους για να γίνει παιδικός σταθμός.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, με πρωτοβουλία της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου για τα κληροδοτήματα Γωγώς Γιώτη, τίμησε τους πέντε ευεργέτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το βράδυ στα παλιά σφαγεία. Ήταν η δεύτερη εκδήλωση τιμής ευεργετών της πόλης των Ιωαννίνων. Στις 14 Νοεμβρίου, είχε γίνει η εκδήλωση τιμής για την Ελευθερία Μπάρκα, τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη και την Αλεξάνδρα-Ελένη Γκαστή. Και οι δύο εκδηλώσεις (όπως και οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν) εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου να γνωρίσει στην πόλη δωρητές-ευεργέτες.
Οι πέντε δωρητές της χτεσινής εκδήλωσης είχαν λοιπόν ένα κοινό στοιχείο: Όλοι τους χάρισαν μεγάλο ή μικρό μέρος της περιουσίας τους σε δράσεις υπέρ της προστασίας των παιδιών. Σήμερα, των ευεργεσιών αυτών ωφελείται ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών, με τον πρόεδρό του Φίλιππο Τσουμάνη να απευθύνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη μνήμη των ευεργετών.
Ο Γιώργος Μουλαϊμίδης, δικηγόρος, που έζησε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, δώρισε στον Δήμο Ιωαννιτών την κατοικία του επί της ομώνυμης οδού, με τον όρο τα μισθώματα από το κτίριο να αποδίδονται για τα έκθετα παιδιά (εκείνης της εποχής) και για τους ηλικιωμένους του Γηροκομείου Ιωαννίνων. Στο κτίριο του Μουλαϊμίδη, σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου (όπως το Γραφείο Τουριστικής Προβολής) και ένα κατάστημα εστίασης. Για τον Γιώργο Μουλαϊμίδη μίλησαν η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Αλεξίου, συγγενής εκ μητρός του Μουλαϊμίδη.
Η Ευθαλία Σούρλα δώρισε στον Δήμο Ιωαννιτών ένα ακίνητο επί της πεζοδρόμου Λόρδου Βύρωνος με τον όρο τα έσοδα από τα μισθώματα να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Το κτίριο αυτό, το οποίο ο Δήμος μισθώνει σε κατάστημα ένδυσης, έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο. Για την Ευθαλία Σούρλα, μίλησε η συμβολαιογράφος Κόνιτσας και συγγενής της ευεργέτιδας, Μερόπη Σούρλα. Όπως είπε, λάτρευε τα παιδιά αλλά δεν μπόρεσε να κάνει δικά της. Γι’ αυτό και «θέλησε να κάνει ό,τι μπορούσε για τα παιδιά».
Η Περσεφόνη Κοτρότσιου από το Σταυράκι άφησε στον Δήμο την κατοικία της στην οδό Ζαγορίου, όπου σήμερα στεγάζεται παιδικός σταθμός, ο οποίος φέρει το όνομά της. Για την Κοτρότσιου, μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Σταυρακίου Βασίλης Μητρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη γενικότερη προσφορά της, θυμίζοντας στο κοινό ότι το Σταυράκι την είχε τιμήσει εν ζωή το 1988.
Η Ελένη Κανδηλά, η οποία πέθανε το 2016, είναι ακόμα μια ευεργέτιδα που άφησε την κατοικία της για να γίνει παιδικός σταθμός. Πρόκειται για ένα πέτρινο διώροφο σπίτι, με έτος κατασκευής το 1914, στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου 45. Το Τμήμα Κληροδοτημάτων του Δήμου Ιωαννιτών έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την παραλαβή του ακινήτου, με την κ, Γιώτη να αναφέρει ότι αυτές τις ημέρες αναμένεται η παράδοση των κλειδιών.
Τελευταίο τιμώμενο πρόσωπο ο Δημήτριος Κωστόπουλος, ο οποίος πέθανε πρόσφατα. Άφησε στον Δήμο Ιωαννιτών την κατοικία του επί της οδού Χρηστοβασίλη για να γίνει παιδικός ή βρεφονηπιακός σταθμός (και με τον όρο να παραμείνει μονοκατοικία). Ο Κωστόπουλος παράλληλα μοίρασε την κινητή του περιουσία σε διάφορους φορείς, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίδα» (100.000 ευρώ), στην «Κιβωτό του Κόσμου» (50.000 ευρώ), στη Μητρόπολη Ιωαννίνων για την κτηνοτροφική μονάδα στη Μονή Βελλάς (30.000 ευρώ), σε μοναστήρια και ναούς των Ιωαννίνων, στην Ελληνική Ορθόδοξη Ιεραποστολή Τανζανίας (50.000 ευρώ) κ.ά. Και σε αυτή την περίπτωση, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την παράδοση του ακινήτου στον Δήμο Ιωαννιτών.
* Η φωτογραφία είναι του Αιμίλιου Νέου