ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η… ΙΕΚοποίηση του πανεπιστημίου

Εικόνα του άρθρου Η… ΙΕΚοποίηση του πανεπιστημίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2017, 13:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενώ οι έρευνες για την υπόθεση της στρατιωτικοποίησης του πανεπιστημίου με επί πληρωμή προγράμματα για αντιμετώπιση τρομοκρατίας και άλλα παρεμφερή συνεχίζονται στο Οικονομικό Ιωαννίνων, το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής συνεχίζει να συμπεριλαμβάνει γνωστικά αντικείμενα επί πληρωμή, τα οποία την ίδια στιγμή, υπάρχουν στα προγράμματα σπουδών άλλων τμημάτων, με συναφή γνωστικά αντικείμενα. Για παράδειγμα, η ενότητα; «Θεατρικό παιχνίδι για εκπαιδευτικούς», στην οποία διδάσκει ο κ. Βασίλης Παχνουδάκης (καθηγητής ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου όπως αναγράφεται στην ταυτότητα της θεματικής ενότητας), κοστίζει 220 ευρώ. Την ίδια στιγμή, στον φετινό οδηγό σπουδών, το ΠΤΔΕ προσφέρει αντίστοιχα μαθήματα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του. Η βασική διαφορά εδώ είναι ότι το Οικονομικό έχει πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που απευθύνεται θεωρητικά σε πιο ευρύ κοινό από το φοιτητικό. Το ερώτημα όμως παραμένει: είναι ακαδημαϊκά ορθό να διοργανώνει ένα οικονομικό τμήμα ένα παιδαγωγικό μάθημα, τη στιγμή που υπάρχει σχολή Επιστημών Αγωγής στο ίδιο ίδρυμα; Ή για παράδειγμα, η ενότητα «Σκηνοθεσία στο θέατρο» (κόστος 220 ευρώ επίσης), υπάρχει στο… ίδιο κτίριο με τη σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τουλάχιστον, σε άλλο  αντικείμενο, στην κατεύθυνση «Ο ρόλος της ψυχολογίας στην εκπαίδευση» δίδαξαν πανεπιστημιακοί, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το κόστος ήταν 640 ευρώ (το γνωστικό αντικείμενο ήταν στον οδηγό σπουδών του προγράμματος τον περασμένο Νοέμβριο) και την ίδια ώρα, στο τμήμα Φιλοσοφικής Παιδαγωγικής Ψυχολογίας υπάρχει… μια ολόκληρη κατεύθυνση ψυχολογίας.

Προφανώς, τα συγκεκριμένα μαθήματα είναι πιο ταιριαστά από ότι η εκπαίδευση σε αντιτρομοκρατικές τακτικές, αυτοάμυνα κ.λπ. τα οποία απαλείφθηκαν εν μια νυκτί, με παρέμβαση της πρυτανείας, πριν από λίγο καιρό. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει, ακόμα και για τα μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, από τα οποία το πανεπιστήμιο περιμένει έσοδα: εκπαίδευση ακαδημαϊκού επιπέδου ή σούπερ μάρκετ με «ανταγωνιστικές τιμές»;

 

ΣΧΟΛΙΑ
Μιχάλης Αράπογλου
Γιατί όχι. Αφού όλοι σκηνοθέτες είμαστε...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back