Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ιδιαίτερη πανσέληνος του Σεπτεμβρίου

Εικόνα του άρθρου Η ιδιαίτερη πανσέληνος του Σεπτεμβρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2024, 12:27
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Πανσέληνος του Θερισμού του Σεπτεμβρίου 2024 θα είναι μια ιδιαίτερη Πανσέληνος. Εκτός του ότι είναι μια ελαφρώς μεγαλύτερη από το μέσο όρο «υπερπανσέληνος», η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου θα «βιώσει» επίσης μια μερική έκλειψη Σελήνης όταν ανατείλει το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η μερική έκλειψη Σελήνης θα είναι ορατή από το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, όλη τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, όλα τα μέρη της Αφρικής εκτός από τα ανατολικότερα, τα δυτικά τμήματα της Ασίας και της Ρωσίας και τμήματα της Ανταρκτικής. 

«Υπερπανσέληνος» είναι ένας μη αστρονομικός όρος που περιγράφει μια πανσέληνο που συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο περίγειο ή κοντά σε αυτό, την πλησιέστερη προσέγγιση στη Γη στην ελαφρώς ελλειπτική τροχιά του. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, το φεγγάρι μπορεί να φαίνεται λίγο μεγαλύτερο στον ουρανό, αν και η διαφορά μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι από τους περισσότερους παρατηρητές.

Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είναι η δεύτερη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσέληνους φέτος, μετά την «Μπλε Σελήνη» του Αυγούστου.

Δεν θα είναι, ωστόσο, τόσο λαμπρή όσο θα έπρεπε, δεδομένου ότι αυτή τη φορά θα είναι μόνο μερική. Το πιο σκοτεινό τμήμα της σκιάς της Γης, το οποίο είναι γνωστό ως ομπρέλα, θα πέσει μόνο στο πάνω μέρος της σελήνης. Ανεξάρτητα από αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, η μερική έκλειψη θα προσφέρει ενδιαφέροντα εφέ, ιδίως στους κρατήρες της σελήνης για όσους παρατηρούν με τηλεσκόπιο. 

Φωτογραφία: Frank Cone/pexels

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back