Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική

Εικόνα του άρθρου Η Γερμανία αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2018, 13:39
ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας κατέληξε σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία το Βερολίνο ελπίζει να καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική στους εξειδικευμένους μετανάστες από όλο τον κόσμο.

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα τα ξημερώματα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες έπειτα από διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, οι οποίες διήρκησαν έξι ώρες.

Η νέα νομοθεσία θα θέτει τις ελλείψεις προσωπικού στη βιομηχανία αλλά και τα προσόντα των μεταναστών στο επίκεντρό της.

Επίσης θα καταστεί πιο εύκολο για όσους επιθυμούν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία να μάθουν τη γλώσσα προτού φτάσουν στη χώρα.

Η Γερμανία έχει έναν πληθυσμό που γερνάει και χρειάζεται τους μετανάστες για να διατηρήσει την ώθηση στην οικονομία της, όμως η απόφαση της Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα της χώρας στους χιλιάδες πρόσφυγες έχει περιπλέξει το ζήτημα, με πολλούς Γερμανούς ψηφοφόρους να στρέφονται προς την ακροδεξιά.

Το SPD επιθυμούσε οι αιτούντες άσυλο που έχουν βρει εργασία όμως απορρίπτεται η αίτησή τους να μπορούν να παραμένουν στη χώρα. Ωστόσο οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, απέρριψε την πρόταση, επισημαίνοντας ότι θα ενθαρρύνει την μετανάστευση ανειδίκευτων εργατών.

Το έγγραφο στο οποίο περιγράφεται η συμφωνία αναφέρει ότι θα διατηρηθεί η βασική πολιτική διαχωρισμού των αιτούντων άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες.

Επισημαίνει όμως παράλληλα ότι θα ξεκαθαρίσουν τα κριτήρια που καθορίζουν το καθεστώς των αιτούντων άσυλο, η αίτηση των οποίων έχει απορριφθεί αλλά δεν μπορούν να επαναπατριστούν επειδή κινδυνεύουν για παράδειγμα να πέσουν θύματα βασανισμών, και θα επιτραπούν κάποιες εξαιρέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- DPA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back