ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Γέφυρα Πάπιγκου, οι αντοχές της και το «ταξικό μίσος»

Εικόνα του άρθρου Η Γέφυρα Πάπιγκου, οι αντοχές της και το «ταξικό μίσος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2023, 17:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H υπόθεση της αλλαγής της σήμανσης στη γέφυρα Πάπιγκου (ή Αρίστης) στο Ζαγόρι που επιτρέπει πια τη διέλευση φορτηγών με όριο βάρους τους 36 τόνους -15 τόνοι μέχρι τον Ιούλιο του 2023-, πήγε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μέσω επερώτησης που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η αλλαγή της σήμανσης στη γέφυρα, 100 ετών πια, έχει συνδεθεί με την οικοδομική δραστηριότητα εφοπλιστή στο Πάπιγκο.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης απέδωσε όλες τις αντιδράσεις για την αλλαγή της σήμανσης στο «ταξικό μίσος κάποιων ανθρώπων» και έκανε λόγο για «ιδεολογική αντιμετώπιση» της όλης υπόθεσης. «Είναι εφοπλιστής, άρα είναι εχθρός μας» είπε μεταξύ άλλων.

Για τη γέφυρα του Πάπιγκου, ο κ. Καχριμάνης είπε ότι αν και κατασκευάστηκε πολλά χρόνια πριν, θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται και για αρκετά ακόμη χρόνια, «έως ότου η Περιφέρεια κατασκευάσει νέα σύγχρονη που να μπορεί να ανταποκριθεί στο κυκλοφοριακό φορτίο το οποίο υπάρχει στην περιοχή λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης».

Ωστόσο, δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν κατά τακτά διαστήματα τις γέφυρες και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται», με μια υποσημείωση όμως: «χωρίς να μπορεί να προβλεφθούν οι επιπτώσεις από ακραίες καιρικές συνθήκες».

Για τη διέλευση βαρέων οχημάτων από τη γέφυρα, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια διέρχονταν οχήματα και τουριστικά λεωφορεία, των οποίων το βάρος ξεπερνούσε κατά πολύ τους 15 τόνους.

Επεσήμανε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας προχώρησαν στον έλεγχο της στατικότητας της γέφυρας και στην ενίσχυση της στατικής επάρκειάς της, μετά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Η σχετική μελέτη ανατέθηκε σε εταιρία τον Φεβρουάριο του 2021. Δύο μήνες μετά, η γέφυρα, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, ενισχύθηκε με καινούρια μεταλλικά στοιχεία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όσο για το επιτρεπόμενο όριο βάρους, ο κ. Καχριμάνης είπε ότι υπήρχε σχετική πρόβλεψη στη μελέτη. Απλά, όπως πρόσθεσε, «εκείνο που δεν άλλαξε έγκαιρα ήταν η σήμανση η οποία έγινε το καλοκαίρι, με την τοποθέτηση προσωρινών πινακίδων μέχρι την τοποθέτηση των νέων»...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back