dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Γαλλία γκρεμίζει δύο υδροηλεκτρικά φράγματα

Εικόνα του άρθρου Η Γαλλία γκρεμίζει δύο υδροηλεκτρικά φράγματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2017, 14:04
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στην κατεδάφιση δύο μεγάλων φραγμάτων σε ένα ποτάμι στη βόρεια Γαλλία αποφάσισε η κυβέρνηση, η οποία υπέγραψε τελικά το σχέδιο για την απελευθέρωση της υδάτινης οδού. Μία απόφαση που χαιρετίστηκε ως «μοναδική στην Ευρώπη» από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους για την κατεδάφιση των φραγμάτων Vezins ύψους 35 μέτρων και «La Roche qui boit» 15 μέτρων από τον ποταμό Sélune στη Νορμανδία, μετά από σχεδόν έναν αιώνα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

«Η αποκατάσταση της οικολογικής συνέχειας του ποταμού δείχνει τη δέσμευση του υπουργείου για την ανάκτηση της βιοποικιλότητας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νίκολας Χούλοτ, προσθέτοντας ότι αυτά τα έργα θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση επέμεινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, αλλά οι αξιολογήσεις ασφαλείας θα εξακολουθούν να διεξάγονται κατά τη διάρκεια και μετά τις κατεδαφίσεις.

Η μεταφορά ιζημάτων έφθασε σε επικίνδυνο σημείο, καθώς 400.000 κυβικά μέτρα είχαν εναποτεθεί πίσω από το μεγάλο φράγμα από το 2014. Αυτό σήμαινε ότι η ποιότητα του νερού της δεξαμενής πίσω από το φράγμα είχε αρχίσει να επιδεινώνεται σοβαρά.

Με την απομάκρυνση των φραγμάτων, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2019, οι περιοχές κατά μήκος του ποταμού μπορούν να επωφεληθούν από τις αυξημένες ευκαιρίες τουρισμού, συμπεριλαμβανομένου του ψαρέματος και των θαλάσσιων σπορ.

Η κατεδάφιση των φραγμάτων θα μπορούσε να συμβάλλει και στη μείωση των εκπομπών μεθανίου, καθώς οι δεξαμενές πίσω από τα φράγματα έχουν ενοχοποιηθεί από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, για την παραγωγή περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου από ό, τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με μια μελέτη που εκπόνησε η BioScience, μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα σε όλο τον κόσμο παράγουν μεθάνιο χάρη στις τεχνητές δεξαμενές τους, όπου η σήψη της βλάστησης κάτω από την επιφάνεια του νερού εκτιμάται ότι εκπέμπει ετησίως ένα δισεκατομμύριο τόνους αερίου.

Πηγή: www.euractiv.com

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3