ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη περνά σε «κατάσταση πολεμικής οικονομίας»

Εικόνα του άρθρου Η Ευρώπη περνά σε «κατάσταση πολεμικής οικονομίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2024, 12:30
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία όπλων της, ώστε να μπορέσει να μεταβεί σε κατάσταση «πολεμικής οικονομίας» ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος βιομηχανίας, θα παρουσιάσει προτάσεις για να ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν μαζί περισσότερα όπλα από ευρωπαϊκές εταιρείες και να βοηθήσει τις εταιρείες αυτές να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, αναφέρει το Reuters.

«Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο και να περάσουμε σε κατάσταση πολεμικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πρέπει να αναλάβει περισσότερα ρίσκα, με την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Μπρετόν, δίνοντας μια πρόγευση της δέσμης μέτρων..

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι οι αμιγώς εθνικές προσπάθειες είναι λιγότερο αποτελεσματικές και θέλουν τα όργανα της ΕΕ να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην αμυντική βιομηχανική πολιτική.

Οι προτάσεις του Μπρετόν περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εκδοχής του αμερικανικού προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού, βάσει του οποίου οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν άλλες κυβερνήσεις να αγοράζουν από αμερικανικές εταιρείες όπλων.

Μια άλλη πρόταση θα επέτρεπε στην ΕΕ να υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων να δίνουν προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές παραγγελίες σε περιόδους κρίσης.

Για να γίνουν πραγματικότητα, οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τις 27 εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ - οι οποίες συχνά διστάζουν να παραχωρήσουν αρμοδιότητες σε θέματα άμυνας και στρατού - και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι προτάσεις θα μελετηθούν επίσης προσεκτικά από το ΝΑΤΟ, το οποίο δήλωσε ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επικαλύπτουν ή να συγκρούονται με το έργο της διατλαντικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με το Politico, εάν οι χώρες μέλη συμφωνήσουν, αυτό θα σημάνει το τέλος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου ειρήνης που είδε τις στρατιωτικές δαπάνες να συρρικνώνονται.

Το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση γεννήθηκε στο μυαλό ενός από τους ιδρυτές της Ευρώπης, του Γάλλου Jean Monnet, και κατά ειρωνικό τρόπο ακυρώθηκε όταν οι Γάλλοι νομοθέτες αρνήθηκαν να επικυρώσουν τη συνθήκη το 1954. Τώρα ένας άλλος Γάλλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, θα αναλάβει να παρουσιάσει τα αμυντικά σχέδια του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back