Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΕ: Το Twitter αποχωρεί από τη συμφωνία για την παραπληροφόρηση

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Το Twitter αποχωρεί από τη συμφωνία για την παραπληροφόρηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2023, 21:28
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το Twitter αποχώρησε από μια εθελοντική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης, δήλωσε την Παρασκευή κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν έγραψε στο Twitter ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που διευθύνει ο Ίλον Μασκ αποσύρθηκε από τον «κώδικα πρακτικής» της ΕΕ για την παραπληροφόρηση, τον οποίο έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν και άλλες μεγάλες αντίστοιχες πλατφόρμες. Πρόσθεσε όμως ότι η «υποχρέωση» του Twitter παρέμεινε, αναφερόμενος στους νέους σκληρούς ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ που τίθενται σε ισχύ τον Αύγουστο.

«Μπορείτε να τρέξετε αλλά δεν μπορείτε να κρυφτείτε», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν.


Η απόφαση να εγκαταλειφθεί η δέσμευση για την καταπολέμηση της ψευδούς πληροφόρησης φαίνεται να είναι η τελευταία κίνηση του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη Έλον Μασκ να χαλαρώσει τα ηνία της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης μετά την εξαγορά της πέρυσι. Έχει ανατρέψει προηγούμενους κανόνες κατά της παραπληροφόρησης και έχει προκαλέσει χάος στο σύστημα επαλήθευσης και στις πολιτικές τροποποίησης περιεχομένου.

Google, TikTok, Microsoft και Meta, είναι μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει τον κώδικα της ΕΕ, ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες να εργαστούν για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να εκδίδουν τακτικές εκθέσεις σχετικά με την πρόοδό τους.

Υπήρχαν ήδη ενδείξεις ότι το Twitter δεν ήταν έτοιμο να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας των 27 χωρών, κατηγόρησε νωρίτερα φέτος το Twitter επειδή δεν υπέβαλε μια πλήρη πρώτη έκθεση στο πλαίσιο του κώδικα, λέγοντας ότι παρείχε ελάχιστες συγκεκριμένες πληροφορίες χωρίς συγκεκριμένη στόχευση.

Ο Μπρετόν δήλωσε ότι σύμφωνα με τους νέους ψηφιακούς κανόνες που ενσωματώνουν τον κώδικα πρακτικής, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα καταστεί «νομική υποχρέωση».

Με πληροφορίες από AP



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back