Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η ευκαιρία του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης

Εικόνα του άρθρου Η ευκαιρία του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2017, 00:18
ΗΠΕΙΡΟΣ

Και ήρθε η σειρά του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης στο νομό Πρέβεζας. Το έργο της αποκατάστασης-ανάδειξης του θεάτρου, που εντάσσεται στο πρότζεκτ της «πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ και αφορά την α’ φάση. Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει αργότερα και η β’ φάση. Υπενθυμίζεται ότι για την ένταξη της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, προηγήθηκε η εκπόνηση της μελέτης από το σωματείο «Διάζωμα», για την οποία συγκεντρώθηκαν 80.000 ευρώ μέσω της μεθόδου του crowdfunding.

Η Κασσώπη βρίσκεται σε μια εξαιρετική γεωφυσική θέση με θέα προς το Ιόνιο και τον Αμβρακικό Κόλπο. Βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του Ζαλόγγου. Η πόλη της Κασσώπης δημιουργήθηκε στο β’ μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και φιλοξενούσε 6.000 θεατές.

Tα προηγούμενα χρόνια, με τη συνδρομή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, είχαν γίνει διάφορες παρεμβάσεις στο θέατρο, οι οποίες βοήθησαν τις αρχαιολογικές υπηρεσίες να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για την αρχιτεκτονική του. Μέσω του νέου ΕΣΠΑ, θα αποκατασταθεί τμήμα του αρχαίου θεάτρου (κεντρικό διάζωμα, σκηνικό οικοδόμημα κ.ά.), θα πραγματοποιηθεί συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών και ενδεχόμενων κινητών ευρημάτων  που θα προκύψουν από τις εργασίες, θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα και θα γίνει διαμόρφωση του δικτύου ομβρίων. Πέραν της προστασίας της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς, ο δεύτερος στόχος  του όλου έργου αφορά την τοπική οικονομία, για την οποία υπάρχει η προσδοκία ότι θα ενισχυθεί με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back