Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΡΤ κόβει και λογοκρίνει…

Εικόνα του άρθρου Η ΕΡΤ κόβει και λογοκρίνει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2021, 11:31
ΕΛΛΑΔΑ

Μετά το «κυνήγι» που εξαπέλυσαν οι βουλευτές της ΝΔ Πλεύρης και Μαρκόπουλος, εκπρόσωποι της ακροδεξιάς πτέρυγας, κατά της εμφάνισης του Σπύρου Γραμμένου στην εκπομπή «ΦλΕΡΤ», καταγγέλλεται νέο περιστατικό λογοκρισίας και κοψίματος λίγο πριν «τον αέρα» στην ΕΡΤ.

Η δημοσιογράφος Μάχη Νικολάρα αναφέρει ότι έμαθε κατά τη διάρκεια του μοντάζ ότι το ρεπορτάζ για το επεισόδιο «Ειδικές Αποστολές» της Δευτέρας, 12 Απριλίου.

Το θέμα του ήταν για τη λογοκρισία στα social media. Τα περιστατικά σωρηδόν αναφορών για «κοψίματα» από το facebook και τα περιστατικά λογοκρισίας τον Φεβρουάριο, σε αντικυβερνητικές αναρτήσεις στην Ελλάδα.

Ακούστε επίσης: Ο κακός Φεβρουάριος του ελληνικού facebook

Η ίδια η δημοσιογράφος αναφέρει:

«Ήμουν στο μοντάζ όταν έμαθα ότι το ρεπορτάζ μου κόβεται και ετοιμάζεται εσπευσμένα άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το δικό μου. Ακολούθως ενημερώθηκα και επισήμως ότι το ρεπορτάζ μου δεν θα παίξει αν και ήταν πλέον έτοιμο και προγραμματισμένο για το επεισόδιο της εκπομπής ‘Ειδικές Αποστολές’ που προβλήθηκε τη Δεύτερα 12/4. Γιατί κόπηκε ένα θέμα για τη λογοκρισία στα social media; Εξήγηση σοβαρή και τεκμηριωμένη δεν έλαβα αν και το ζήτησα πολλές φορές και γραπτώς και προφορικά».

Στο ρεπορτάζ μιλούσαν μεταξύ άλλων η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, ο Κωνσταντίνος Πουλής από το Press Project, ο Βασίλης Μπίλμπας, sm admin της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (η οποία υπέστη λογοκρισία για την ανάρτηση με το πρόσωπο του δολοφονημένου Ζακ Κωστόπουλου στο κτίριό της), ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης και συγγραφέας του βιβλίου αναφοράς «Το ολιγοπώλιο του διαδικτύου» Νίκος Σμυρναίος και ο ερευνητής Χάρης Παπαευαγγέλου, καθώς και η επικεφαλής της ελληνικής ομάδας τoυ Get The Trolls Out.

Η δημοσιογράφος αναφέρει επίσης: «Στα κόκκινα ο μηχανισμός με την αλλαγή του προγραμματισμού στη σύνθεση του επεισοδίου. Τρείς Γενικοί Διευθυντές και όλοι οι αποκάτω σε αναμμένα κάρβουνα την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα για να προλάβει να είναι έτοιμο το επεισόδιο στην ώρα του».

Επίσης, τονίζει ότι και στο προηγούμενο επεισόδιο κόπηκε την τελευταία στιγμή ρεπορτάζ για την αστυνομική βία. «Γι’ αυτό και στις 29 Μαρτίου δεν έπαιξε το προγραμματισμένο επεισόδιο αλλά live συζήτηση στο πλατό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση της ΕΡΤ και κυρίως ο Κώστας Ζούλας, πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ και του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, χρεώνονται περιστατικά παρεμβατισμού και λογοκρισίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.  

Ενδιαφέρον έχει και η τελευταία καταγγελία της κας Νικολάρα, ότι δύο ωριαία επεισόδια της εκπομπής ΕΡΤreport δεν έχουν παιχτεί ποτέ, παρότι είναι έτοιμα. Αφορούν το προσφυγικό και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για την τοξικοεξάρτηση, ωστόσο, μετά την αλλαγή πολιτικής πλεύσεις για τις επαναπροωθήσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα, αλλά και την αποσάθρωση του ΚΕΘΕΑ ώστε να λειτουργήσει ως γραφειοκρατικός μηχανισμός, τα επεισόδια μπήκαν «ψυγείο».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back