Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα μέρες πόλεμος: Λογοκρισία, μάχες και θύματα

Εικόνα του άρθρου Δέκα μέρες πόλεμος: Λογοκρισία, μάχες και θύματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2022, 10:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε τη 10η μέρα του και ήδη πέρασε «ξυστά» από ό,τι φαίνεται, από μια πυρηνική κρίση στη Ζαπορίζια, αν και οι απόψεις διίστανται για το πώς ακριβώς και τι συνέβη εκεί.

Έτσι και αλλιώς, η λογοκρισία και η προπαγάνδα εκατέρωθεν, όπως συμβαίνει πάντα σε πολεμικές συρράξεις, δεν βοηθάει στη δημιουργία ξεκάθαρης εικόνας για το τι συμβαίνει.

Ωστόσο, φαίνεται ότι παρά την εισβολή των Ρώσων, οι Ουκρανοί αντιστέκονται ακόμα σθεναρά. Οι δηλώσεις από την ουκρανική πλευρά για περισσότερη και πιο δραστική βοήθεια δίνουν την εντύπωση ότι οι αντοχές φτάνουν στα όριά τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων:


Ταυτόχρονα, η Ρωσία απάντησε με λογοκρισία, στην λογοκρισία δυτικών κρατών: «Κόβει» το facebook και περιορίζει το twitter στους πολίτες της, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζει νομικές κυρώσεις για όποιον δεν αναπαράγει το επίσημο πολεμικό αφήγημα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πούτιν μιλώντας με τον γερμανό καγκελάριο Σολτς, είπε ότι «οι υποτιθέμενοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, είναι προπαγάνδα». Φυσικά, οι εικόνες τον διαψεύδουν. Στο μτξ, πολλά δυτικά ΜΜΕ ανέστειλαν τη λειτουργία τους στη Ρωσία ακριβώς εξαιτίας των ποινικών μέτρων που επιβάλλει ο Πούτιν.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι άφησε αιχμές κατά του ΝΑΤΟ γιατί δεν ορίζει no fly zone πάνω από την Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε ότι «αν εν επιβιώσει η Ουκρανία, δεν θα επιβιώσει και η Ευρώπη». Χτες, ο διοικητής του νεοναζιστικού συντάγματος «Αζόφ», που πλέον αποτελεί επίσημο κομμάτι του ουκρανικού στρατού, ζήτησε βοήθεια καθώς πολιορκείται από τους Ρώσους και τους αυτονομιστές, στη Μαριούπολη. Αυτοί με τη σειρά τους, κατηγορούν το «Αζόφ» ότι χρησιμοποιεί πολίτες ως ασπίδα.

Στη διεθνή κονίστρα, χτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον αμερικάνο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν. «Aυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει», ανέφερε η κα φον ντερ Λάιεν και τόνισε την ετοιμότητα για λήψη επιπλέον μέτρων εάν «ο Πούτιν δεν σταματήσει».

Στο πεδίο των μαχών τα θύματα αυξάνονται. Σύμφωνα με τις αναφορές, υπάρχουν τόσο ανάμεσα σε ένστολους, όσο και ανάμεσα σε πολίτες.

Photo credit: Ένοπλοι πολίτες και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων συγκροτούν τις Επίγειες Αμυντικές Δυνάμεις στο Κίεβο. ΑΠΕ-EPA/MIKHAIL PALINCHAK

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back