ΗΠΕΙΡΟΣ

Η «Εργάνη» χαίρεται, αλλά…

Εικόνα του άρθρου Η «Εργάνη» χαίρεται, αλλά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2018, 12:44
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τον Απρίλιο του 2018 στην Ήπειρο, οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις κατά 1.853. Πανελλαδικά, οι αριθμοί λένε το ίδιο, ότι προσλαμβάνονται δηλαδή περισσότεροι από όσοι απολύονται από δουλειές.

Στα δε Γιάννενα, καταγράφηκαν 642 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις τον Απρίλιο του 2018, ενώ πιο ψηλά είναι το ισοζύγιο σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα, στα τουριστικά μέρη δηλαδή (ειδικά στην Πρέβεζα), ενώ αρνητικό είναι το  ισοζύγιο στην Άρτα.

Επιπλέον, πανελλαδικά, πάνω από τις μισές συμβάσεις είναι πλήρους απασχόλησης, παρότι η εκ περιτροπής και μερική απασχόληση παραμένει σε ψηλά ποσοστά.

Οι θετικές καταγραφές αποτυπώνονται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας που αναφέρει ότι «την υψηλότερη μηνιαία επίδοση από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε τον Απρίλιο του 2018 το Πληροφοριακό Σύστημα ‘Εργάνη’, καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 100.246 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα».  

Φυσικά, όπως και σε κάθε περίπτωση αριθμητικών δεδομένων, η αλήθεια δεν είναι στην πρώτη εικόνα. Προφανώς υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση στην αγορά εργασίας, στον όγδοο χρόνο κρίσης, αλλά τα βελτιωμένα νούμερα καταγράφονται εις βάρος των εργατικών συμφερόντων. Το εργατικό κόστος συμπιέζεται σε ό,τι αφορά τους μισθούς και οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν, με μικρότερες αποδοχές, ακριβότερο κόστος ζωής…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back