Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΕΠΡΟΨΥΗ απαντά...

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2016, 13:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά το υπουργείο Υγείας και τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά, τη δική της απάντηση δίνει και η Εταιρία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) στα όσα γράφηκαν σε αθηναϊκή εφημερίδα, σύμφωνα με τα οποία πήρε «μπόνους 1 εκατ. ευρώ».

Σε απάντησή της προς την εφημερίδα (η οποία είναι αναρτημένη στο σάιτ της εταιρίας www.epropsi.gr), η ΕΠΡΟΨΥΗ κάνει λόγο για «ανακρίβειες και διαστρεβλωτικές της αλήθειας πληροφορίες» και καταθέτει το όλο ιστορικό. Όπως αναφέρεται, η ΕΠΡΟΨΥΗ δημιουργήθηκε το 1991 με πρωτοβουλία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με τον ψυχίατρο Χρήστο Μαντά να αποτελεί ένα από 21 ιδρυτικά της μέλη.

«Η τελευταία συμμετοχή και παρουσία του στην εταιρία ήταν η τακτική γενική συνέλευση του έτους 2008. Έκτοτε δεν καταγράφεται οποιαδήποτε παρουσία του στην εταιρία» σημειώνει. Η ΕΠΡΟΨΥΗ αναφέρεται στη συνέχεια στη συμβολή της στη διαδικασία θεμελίωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και στο έργο της. 

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, επισημαίνει ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα το 2012. «Το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε (Απρίλιος του 2013) μεταξύ του επιτρόπου απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης Λ. Αντόρ και του τότε υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου αφορούσε στη χρηματοδοτική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της χώρας, διάρκειας 38 μηνών, με λήξη το τέλος του έτους 2015. Κατά συνέπεια, τα χρηματοδοτικά κενά στο σύστημα υγείας που, κατά τον συντάκτη έχουν ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην έχουν ούτε γάζες και οι ασθενείς να αγοράζουν τα υλικά με τα οποία θα χειρουργηθούν, δεν θα μπορούσαν, ούτε θα έπρεπε, να καλυφθούν με μετακίνηση πόρων από την ψυχική υγεία. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα σήμαινε διακρίσεις στο χώρο της υγείας, με ασθενείς πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ανάλογα με την πάθησή τους και θα μας επέστρεφε δεκαετίες πίσω, στην εποχή των μεγάλων ασύλων» αναφέρει.

Τέλος, η  ΕΠΡΟΨΥΗ παραπέμπει στα στοιχεία χρηματοδότησης του επιχειρησιακού προγράμματος 'Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού', τα οποία είναι αναρτημένα στη «Διαύγεια». «Συνολικά, λάβαμε το ποσό 2.692.605,67 ευρώ από την επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του επιχειρησιακού προγράμματος και, από όσο γνωρίζουμε, η δημόσια δαπάνη είναι το σύνολο της εθνικής και της κοινοτικής συμμετοχής» καταλήγει.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back