Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η «επόμενη μέρα» της διαρροής

Εικόνα του άρθρου Η «επόμενη μέρα» της διαρροής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2019, 10:52
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δωδώνης και η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν το περιστατικό διαρροής κομπόστ από τη μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι.

Η ΛΑΣ αναφέρει ότι «χρειάστηκε μόνο μια δυνατή βροχή για να εκθέσει ανεπανόρθωτα όλους τους παραπάνω και να αναδείξει τα πρώτα σοβαρά προβλήματα, από τη λειτουργία του εργοστασίου που, ως Λαϊκή Συσπείρωση, ως ΚΚΕ, είχαμε επισημάνει, από το 2014 ακόμα, όταν ξεκινούσαν οι διαδικασίες κατασκευής του εργοστασίου».

Συμπληρώνει επίσης ότι «η ίδια η ζωή έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις μας ότι εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις στην λαϊκή οικογένεια, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών μέσω ΣΔΙΤ, θα υπάρξουν και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η λειτουργία του εργοστασίου σ’ αυτή την περιοχή, η οποία κατακλύζεται από δάση και έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. Ότι καμιά μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση δεν πρόκειται να θυσιάσει ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη της για να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος».

Επίσης, αναφέρει ότι «είναι τουλάχιστον αστείοι οι ισχυρισμοί του περιφερειάρχη, ότι τα υπολείμματα αυτά είναι καθαρά και δεν συντρέχει πρόβλημα ρύπανσης. Είναι προϊόντα που έχουν εκπλυθεί από το εργοστάσιο και έχουν καταλήξει στο περιβάλλον».

Η ΑΡΠΗ «πικάρει» το εργοστάσιο και την Περιφέρεια, λέγοντας «τόσα βραβεία τα πήρε η διαρροή» και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι έκθετοι πολιτικά ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες πρώην και νυν, είναι έκθετη η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ για το περιστατικό διαρροής στην πρώτη δυνατή βροχή στην περιοχή της Δωδώνης. Με μισόλογα προσπαθεί να καλύψει την ΤΕΡΝΑ που διαχειρίζεται το εργοστάσιο η Περιφέρεια Ηπείρου».

Τέλος, ζητάει να συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, να αναζητηθούν ευθύνες και να αποζημιώσει η εταιρία για τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον, καλλιέργειες κ.λπ. «τώρα ή σε μελλοντικές ζημιές που τυχόν θα προκληθούν εξαιτίας της».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back