ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος προς κληρικούς: «Να ευλογείτε ομόφυλα ζευγάρια»

Εικόνα του άρθρου Πάπας Φραγκίσκος προς κληρικούς: «Να ευλογείτε ομόφυλα ζευγάρια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2023, 20:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε επίσημα να επιτρέπεται στους ιερείς να ευλογούν τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, με ένα νέο έγγραφο που εξηγεί μια ριζική αλλαγή στην πολιτική του Βατικανού, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι που αναζητούν την αγάπη και το έλεος του Θεού δεν πρέπει να υπόκεινται σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση» για να τη λάβουν.

Το έγγραφο του Γραφείου Διδασκαλίας του Βατικανού, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αναπτύσσει μια επιστολή που έστειλε ο Φραγκίσκος σε δύο συντηρητικούς καρδιναλίους και η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο. Σε εκείνη την προκαταρκτική απάντηση, ο Φραγκίσκος πρότεινε ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να προσφερθούν υπό ορισμένες συνθήκες, εάν δεν συγχέουν το τελετουργικό με το μυστήριο του γάμου.

«Όταν δύο άνθρωποι ζητούν ευλογία, ακόμη και αν η κατάστασή τους ως ζευγάρι είναι "αντικανονική", θα είναι δυνατόν ο χειροτονημένος ιερέας να συναινέσει», ανέφερε η ανακοίνωση. «Ωστόσο, αυτή η χειρονομία ποιμαντικής εγγύτητας πρέπει να αποφεύγει κάθε στοιχείο που μοιάζει έστω και στο ελάχιστο με τελετή γάμου».

«Τελικά, η ευλογία προσφέρει στους ανθρώπους ένα μέσο για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό», αναφέρεται στο έγγραφο. «Το αίτημα για ευλογία, λοιπόν, εκφράζει και καλλιεργεί το άνοιγμα στην υπερβατικότητα, το έλεος και την εγγύτητα με τον Θεό σε χίλιες συγκεκριμένες περιστάσεις της ζωής, κάτι που δεν είναι μικρό πράγμα στον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Και πρόσθεσε: «Είναι ένας σπόρος του Αγίου Πνεύματος που πρέπει να καλλιεργείται και όχι να εμποδίζεται».

Το έγγραφο σηματοδοτεί την τελευταία χειρονομία προσέγγισης από έναν πάπα που έχει καταστήσει την υποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ καθολικών χαρακτηριστικό γνώρισμα της παποσύνης του. Από την ατάκα του το 2013, «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;» σχετικά με έναν δήθεν ομοφυλόφιλο ιερέα, μέχρι το σχόλιό του το 2023 στο Associated Press ότι «Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα», ο Φραγκίσκος έχει ξεχωρίσει από όλους τους προκατόχους του με το μήνυμα καλωσορίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back