Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ενότητα Πολιτών απείχε από το δια περιφοράς συμβούλιο

Εικόνα του άρθρου Η Ενότητα Πολιτών απείχε από το δια περιφοράς συμβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2022, 16:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ενότητα Πολιτών δεν πήρε μέρος στο σημερινό, δια περιφοράς δημοτικό συμβούλιο και δικαιολόγησε τη στάση της, με δηλώσεις του επικεφαλής της, Θωμά Μπέγκα.

Ο κ. Μπέγκας έστειλε τις θερμότερες ευχές του ιδίου και της παράταξης στον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Είπε καταρχάς ότι η επιστολή του δημάρχου καθόρισε, με τρόπο που και ο ίδιος συμφωνεί, τα διοικητικά πράγματα του Δήμου Ιωαννιτών. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία επιστολή του, ο κ. Ελισάφ απευθυνόταν στους κ.κ. Παπαγεωργίου, Πήχα και Ζωγράφο, ώστε να συνεχιστούν κανονικά και κατά το προβλεπόμενο, τα δημοτικά πράγματα.

Διαβάστε επίσης: ΣτΕ-ο υπουργός άλλαξε αντισυνταγματικά το εκλογικό αποτέλεσμα

Βέβαια, η σημερινή συνεδρίαση, με ή χωρίς καίρια θέματα, θα ήταν η πρώτη που η δημοτική αρχή θα καλούνταν να πάρει θέση για την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, στην «κοπτάτσια Θεοδωρικάκου», την εντελώς ατυχή και αντισυνταγματική απόφαση με την οποία ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, άλλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Μπέγκας υπενθύμισε ότι η δημοτική αρχή υπερασπίστηκε την υπουργική απόφαση που της έδινε πλειοψηφία σε επιτροπές του Δήμου, χωρίς να την έχει κατακτήσει στην κάλπη, «με δαπάνες του Δήμου μάλιστα». Η δημοτική αρχή έχει υπερασπιστεί και πολιτικά την απόφαση, παρότι αυτή ήταν προφανώς αντιδημοκρατική και τελικά, κατέρρευσε,

Ωστόσο, ο κ. Μπέγκας ξεκαθάρισε ότι η παράταξη συνεχίζει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των επιτροπών, παρότι αυτές δεν έχουν πλέον νόμιμη σύνθεση, «δείχνοντας την πρόθεσή της να μη δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου μέχρι την ρύθμιση της νομιμότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών», όπως είπε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει και η δημοτική αρχή να μην «προκαλέσει» την ανοχή, στις συγκεκριμένες επιτροπές και να περάσει σοβαρά θέματα, για τα οποία έχει διαφωνία η αντιπολίτευση. Υπενθύμισε ότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ, οι αποφάσεις είναι τρωτές νομικά από όποιον-α έχει έννομο συμφέρον.

Ακόμα, ο κ. Μπέγκας είπε ότι «σταθήκαμε ως παράταξη με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα σε όλη αυτή την περίοδο, ως οφείλουμε, λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρό πρόβλημα υγείας του δημάρχου», αλλά την ίδια ώρα «η δημοτική αρχή συνεχίζει να παράγει πολιτική εντυπώσεων, όπως για παράδειγμα τα διθυραμβικά δελτία τύπου περί έναρξης των διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισαρίου».

Ζήτησε να συζητηθούν καίρια θέματα στην ολομέλεια, όπως η απόφαση του ΣτΕ, αλλά και ο δακτύλιος της πόλης και οι δύο διαγωνισμοί με παραχωρήσεις «μελέτη-κατασκευή» για Δομπόλη και Πνευματικό Κέντρο Κατσικά.

Είπε, συγκεκριμένα ότι η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε πως για τον δακτύλιο, παρέλαβε ημιτελική μελέτη και έκανε αγώνα να «σώσει» το έργο, αλλά στην τελευταία της ανακοίνωση, αναφέρει ότι η λύση που τελικά προτάθηκε «συμπεριλαμβάνεται στα συμβατικά τεύχη του έργου», ότι δηλαδή «παραδέχεται ότι η μελέτη που παρέλαβε ήταν πλήρης και ορθή». Διερωτήθηκε δε «ποιος ευθύνεται για όλα αυτά τα πήγαινε έλα με υπηρεσίες, διαχειριστική αρχή, πολιτικούς προϊσταμένους, τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες σε βάρος του δήμου;».

Για τα δύο κτίρια, ο κ. Μπέγκας είπε ότι συμμετείχε μόνο μια εταιρία, με μηδενική έκπτωση και τα έργα θα έχουν τον ίδιο ανάδοχο. «Κάτι λέει κι αυτό για τα συμφέροντα του δήμου;», συμπλήρωσε.

Τέλος, είπε ότι η αποχή της παράταξης «για μας είναι μια πράξη διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας και των συμφερόντων των πολιτών» και απέδωσε ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που χειρίστηκε τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, «χρόνιο αίτημα των προοδευτικών παρατάξεων» όπως είπε, αλλά και στην κυβέρνηση της ΝΔ που πρακτικά, τον κατήργησε πριν καν εφαρμοστεί, επιλέγοντας επέλεξε «να αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση, μεταφέροντας τη λήψη των πιο σημαντικών αποφάσεων από το κυρίαρχο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, στις επιτροπές του δήμου, δίνοντας μάλιστα και πλαστή πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back