ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «εναλλακτική» ενέργεια στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Η «εναλλακτική» ενέργεια στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2017, 11:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το θέμα της εναλλακτικής ενέργειας είναι όλο και περισσότερο επίκαιρο, τόσο για περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους. Ειδικά στη συγκυρία που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να φύγουν από τη συνθήκη του Παρισιού (που ήταν σημαντική κυρίως για τα δεδομένα των χωρών που συμφώνησαν και όχι ως «περιβαλλοντική αυταξία»), το θέμα του ενεργειακού αποτυπώματος επανέρχεται με δριμύ τρόπο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η ενεργειακή κατανάλωση από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα αυξήθηκε από 6,9% το 2004 σε 13,5% το 2012 και τελικά, 15,4% το 2015. Ο εθνικός στόχος είναι να παίρνουμε «ανανεώσιμη» ενέργεια κατά 18% του συνόλου που χρειαζόμαστε, ως το 2020.

Ποιο όμως είναι το μερίδιο της Ηπείρου; Τα δεδομένα είναι ενδιαφέροντα, καθώς η Ήπειρος καταρχάς είναι μια από τις πρώτες περιφέρειες της χώρας σε παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικά: το 48,27% της ισχύος παράγεται στην Ήπειρο, η οποία έρχεται δεύτερη, πίσω από την Κεντρική Μακεδονία. Φυσικά, τα υδροηλεκτρικά δεν είναι ακριβώς «αθώα», ούτε του κέρδους, ούτε του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως συχνά παρουσιάζεται (βλ. προσπάθειες για φράγμα στον Άραχθο ή στον Αώο).

Στον τομέα των φωτοβολταϊκών, στην Ήπειρο υπάρχουν εγκαταστημένες μονάδες που αποδίδουν ισχύ 108.713,745 κW συνολικά, ισχύς που τοποθετεί την περιφέρεια προς το τέλος της πανελλαδικής κατάταξης. Από αυτές τις μονάδες, οι περισσότερες έχουν ισχύ κάτω των 100 kW και ακολουθούν αυτές με ισχύ 1000kW-5000kW. Και εδώ, τα ερωτήματα για τον τρόπο εμπορικής διάθεσης της ενέργειας και πώς επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές περισσότερο, είναι σημαντικά.

Τέλος, ένα πολύ μικρό ποσοστό των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην Ήπειρο, προέρχεται από το βιοαέριο, περίπου στο 2,01% της χώρας.

Η μόνιμη ενεργειακή προσμονή για την Ήπειρο, παραμένει το φυσικό αέριο, το οποίο όμως δεν φαίνεται ακόμα να πλησιάζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back