ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ ως «υπερασπιστής δικαιωμάτων»…

Εικόνα του άρθρου Η ΕΛΑΣ ως «υπερασπιστής δικαιωμάτων»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2022, 15:50
ΕΛΛΑΔΑ

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κώστας Σκούμας, συνοδεύει τη 10η Δεκεμβρίου με το τυπικό μήνυμα του σώματος για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τυπικό» γιατί τοποθετεί την ΕΛΑΣ στη σημερινή ειδησεογραφία ως ένα φορέα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βέβαια, αυτό συμβαίνει μετά το νέο (και πολλοστό) περιστατικό άσκησης βίας με στόχο την ανθρώπινη ζωή, από αστυνομικό, πριν από λίγες μέρες, στη Θεσσαλονίκη. Οπότε είναι προφανής και ο απώτερος στόχος, να μεταστραφεί κατά το δυνατό η αρνητική δημοσιότητα που βαραίνει την Ελληνική Αστυνομία. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκούμας αναφέρει το εξής: 

«Είναι προφανές πως η Αστυνομία αποτελεί έναν κοινωνικό θεσμό. Έναν θεσμό προορισμένο να υπηρετεί την κοινωνία και να εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη την απρόσκοπτη άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οδηγό της υπηρεσιακής δράσης του προσωπικού μας συνιστά η Αρχή ότι στα ανθρώπινα δικαιώματα εδράζεται το κράτος δικαίου και από αυτά απορρέουν οι δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης πολιτείας. Οδηγό της συμπεριφοράς του προσωπικού μας αποτελεί η Αρχή ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου συνιστά πρωταρχική υποχρέωση όλων».

Αυτές τις γραμμές ωστόσο ξεχνούν συχνότατα αστυνομικοί, όπως ο δράστης του βαρύτατου τραυματισμού του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη. Και το χειρότερο είναι ότι οι αστυνομικοί απολαμβάνουν σαφώς καλύτερης μεταχείρισης έναντι αντίστοιχων περιπτώσεων στις οποίες εμπλέκονται πολίτες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο δράστης του τραυματισμού στη Θεσσαλονίκη, δεν κρίθηκε προφυλακιστέος.

 Δεν είναι ακριβώς προφανές λοιπόν ότι η αστυνομία «υπηρετεί την κοινωνία και να εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη την απρόσκοπτη άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Για την ακρίβεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν «ασκούνται» καν. Γιατί δεν υπάρχουν κατ’ επιλογή, ώστε πότε να ισχύουν και πότε όχι. Άλλο αν αυτό συμβαίνει, τελικά…

Όλη η ανακοίνωση του κ. Σκούμα είναι εδώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ
έτσι όπως το διατυπώνετε...
Νόμισα ότι ο ίδιος ο αρχηγός ελας μίλησε για τα δικαιώματα του 16χρονου! Το έχαψα αρχικά. Πήγα στην σελίδα που παραπέμπετε.... στη σελίδα της αστυνομίας... και είδα το "κανονικό δελτίο τύπου". Ξαναγύρισα στη σελίδα σας , νόμισα ότι μπήκε χάκερ! Μετά κατάλαβα την αφαιρετική διατύπωση του συντάκτη! Btw.. πολύ διαφορετική η φυσιογνωμία του τωρινού αρχηγού ελας, από τις συνηθισμένες φυσιογνωμίες προϊσταμένων δημόσιων υπηρεσιών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back