Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

Η εξέγερση με τα λόγια των πρωταγωνιστών

Εικόνα του άρθρου Η εξέγερση με τα λόγια των πρωταγωνιστών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2021, 23:00
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Ιάσονας Χανδρινός, ένας από τους πιο δραστήριους και ενδελεχείς ερευνητές της «νέας ακαδημαϊκής φουρνιάς», είναι μια ιστορική κατάθεση με μεγάλο ειδικό βάρος.

Ο Χανδρινός συγκέντρωσε πάνω από 80 μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν εκείνες τις εξεγερμένες μέρες του ’73 στο Πολυτεχνείο. Το βιβλίο είναι «μια προφορική ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», όπως υποτιτλοφορείται άλλωστε και αυτό το χαρακτηριστικό δίνει διαφορετική διάσταση στο πόνημα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Η προφορική μαρτυρία είναι όχι απλή διαδικασία ιστορικής καταγραφής. Είναι όμως εκείνη που μπορεί να «περικλείσει» καλύτερα το πνεύμα της στιγμής.

Το Πολυτεχνείο, η λαϊκή εξέγερση του ελληνικού λαού με το φοιτητικό κίνημα στην πρώτη γραμμή, είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Γι αυτό άλλωστε πολεμήθηκε, ως μνήμη και γεγονός, τόσο πολύ, ακόμα και από σημερινούς κυβερνητικούς παράγοντες που ταυτίζονται με τις πιο ακροδεξιές θέσεις για τα γεγονότα.

Οι άνθρωποι που μιλάνε στον Χανδρινό κουβαλάνε τη μνήμη των γεγονότων, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι χρησιμοποίησαν την παρακαταθήκη τους με τον ίδιο τρόπο. Μιλάνε ακόμα και μετέπειτα υπουργοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες.

Κάποιοι από αυτούς-ες δεν ακολούθησαν το «εξεγερτικό μονοπάτι» αργότερα και δέχθηκαν κάμποση κριτική για την πολιτική τους εξέλιξη. Ωστόσο, η καταγραφή και η παρουσία δεν αμφισβητείται και είναι τόσο ζωντανή, που αναπλάθει τις μορφές και τις εξελίξεις, αλλά και τη μεγάλη διαλεκτική πολιτική διαδικασία στο Πολυτεχνείο, με πολύ ζωντανό τρόπο.

Επίσης, μιλάνε μερικές από τις πιο ιστορικές και ευγενικές φυσιογνωμίες της ελληνικής Αριστεράς: Άνθρωποι που δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας, όπως ο Τάσος Κατιντσάρος, άλλοι που παραμένουν μάχιμοι και ενεργοί όπως ο Θανάσης Σκαμνάκης και η Νάντια Βαλαβάνη, άνθρωποι που τα ονόματά τους δεν είναι το ίδιο γνωστά, ωστόσο έπαιξαν καίριο ρόλο. Υπάρχουν ακόμα και μαρτυρίες στρατιωτικών που κλήθηκαν να καταστείλουν την εξέγερση.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back