ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κλεμμένες εικόνες: Από το Εκκλησοχώρι σε μονή της Αττικής

Εικόνα του άρθρου Κλεμμένες εικόνες: Από το Εκκλησοχώρι σε μονή της Αττικής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2023, 20:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάπου μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων του 2012, είχε σημειωθεί κλοπή στο Εκκλησοχώρι, στη μονή της Παναγιάς Παρδάστανης. Συγκεκριμένα, είχε δηλωθεί η απώλεια τριών εικόνων που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και απεικονίζουν την Παναγία, τον Χριστό και τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Αυτές οι τρεις εικόνες βρέθηκαν χτες το πρωί, σε μια μονή, στον Γέρακα, στην Αττική.

Εκεί λοιπόν, σύμφωνα με το σχετικό αστυνομικό δελτίο, το πρωί χτες (31 Οκτωβρίου), με εισαγγελική παραγγελία επενέβη η Ασφάλεια Αττικής, μαζί με κλιμάκιο αρχαιολόγων και ειδικότητα στα βυζαντινά, από το τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Οι ιστορικής αξίας εικόνες που είχαν κλαπεί πριν από 12 χρόνια από το Εκκλησοχώρι, αξιολογήθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και διαπιστώθηκε ότι όντως, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακόμα, βρέθηκαν άλλη 1 εικόνα, καθώς και 2 ξυλόγλυπτα βημόθυρα, τα οποία είχαν δηλωθεί ως κλαπέντα πριν από περίπου 10 χρόνια, από τα Άνω Πεδινά και 2 επιπλέον εικόνες που χάθηκαν από μονή στα Κούρεντα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back