ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διαχείριση των απορριμμάτων και το κόστος

Εικόνα του άρθρου Η διαχείριση των απορριμμάτων και το κόστος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2018, 13:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την τελευταία εβδομάδα, οι δήμαρχοι της Ηπείρου άρχιζαν να εκφράζουν τους έντονους προβληματισμούς τους για το επερχόμενο υψηλό κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερα δημοτικά τέλη. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου κάνει λόγο ακόμα και για ένα κόστος που φτάνει στα 100 ευρώ ανά τόνο.

Καταρχάς, στην Ήπειρο, αρχίσαμε να μιλάμε για διαχείριση απορριμμάτων μόλις πριν από οκτώ χρόνια, όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Ένα μοντέλο που γρήγορα αποδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ανεπαρκές. Και κάποια στιγμή, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός άλλο μοντέλου, με πυρήνα το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που κατασκευάζεται σήμερα στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μόνο και μόνο αυτή η υποδομή επιφέρει τουλάχιστον διπλάσιο κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το τέλος εισόδου στον ΧΥΤΑ Ιωαννίνων ανέρχεται σήμερα στα 20 ευρώ (συν βέβαια κάποια εκατομμύρια τον χρόνο για τη μεταφορά στραγγισμάτων στον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ), ενώ το τέλος εισόδου στο εργοστάσιο θα αγγίζει τα 40 ευρώ.

Το ηπειρώτικο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων συμπληρώνεται από τους σταθμούς μεταφόρτωσης, τις μονάδες κομποστοποίησης ανά νομό, τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, τα «πράσινα» σημεία, τους οργανωμένους δηλαδή χώρους εναπόθεσης ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Οι υποδομές αυτές θα χρηματοδοτηθούν μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Πολλά έχουν ειπωθεί για την επιλογή κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Όχι μόνο για τη σύμπραξη με ιδιώτη, αλλά ακόμα και για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Όσον αφορά τους δημάρχους, επί της ουσίας είχαν αφήσει την «καυτή» υπόθεση των σκουπιδιών στα χέρια της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κάθε άλλο παρά συμμερίζεται τις ανησυχίες των δημάρχων. Προφανώς και αποδέχεται ότι η διαχείριση των σκουπιδιών θα είναι πιο ακριβή, αλλά όχι τόσο ακριβή όσο λένε οι δήμαρχοι. «Κόστος πάντα υπάρχει, όταν προσθέτεις μια καινούρια δουλειά. Αλλά όχι τέτοια κόστη που άρχισαν να παρουσιάζονται» δήλωσε. Παραπέμπει δε στη μελέτη συγκριτικής αξιολόγησης κόστους-οφέλους πριν και μετά τη λειτουργία των νέων έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) την οποία υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου το 2017 με στοιχεία του 2014 και του 2015.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, από την πλευρά του, εκτιμά ότι «είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε με αριθμούς», υπογραμμίζοντας κι αυτός, όπως και άλλοι δήμαρχοι, την ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου με βάση τα σημερινά πραγματικά δεδομένα. Το πιο καίριο σημείο όμως στην τοποθέτηση του κ. Μπέγκα είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για τη μείωση του κόστους. Και η μείωση του κόστους σημαίνει κυρίως ανακύκλωση. Σε αυτόν τον τομέα, δυστυχώς, οι Δήμοι και η Περιφέρεια Ηπείριου κάθε άλλο παρά άλματα έχουν κάνει…


* Φωτογραφία αρχείου από το υπό κατασκευή εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3