Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Δασική Υπηρεσία εκπαιδεύεται στα εδώδιμα μανιτάρια

Εικόνα του άρθρου Η Δασική Υπηρεσία εκπαιδεύεται στα εδώδιμα μανιτάρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2019, 16:11
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με το ενδιαφέρον συλλογής και κατανάλωσης αυτοφυών  εδώδιμων μανιταριών να αυξάνεται, ήρθε η ώρα της εκπαίδευσης των δασικών υπαλλήλων.

Μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας Ιωαννίνων και της μανιταροφιλικής κοινότητας έκαναν ένα πρώτο σεμινάριο σε 18 υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας της περιοχής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος INCREdible. Μισοί δε από αυτούς, έκαναν και πρακτική άσκηση στα δρυοδάση του Πωγωνίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο σεμινάριο συζητήθηκαν και θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τη δασική κοινότητα, όπως η προώθηση των μανιταριών ως τυπικό παράδειγμα αειφορικής αξιοποίησης Μη Ξυλωδών Δασικών Προϊόντων, η πιστοποίηση των συλλεκτών εμπορικού σκοπού, η δυνατότητα οικονομικής αξιοποίησης κοινών ειδών, η επιτακτική ανάγκη προστασίας των καταναλωτών, αλλά και η προστασία και αειφορική διαχείριση των πληθυσμών των άγριων αυτοφυών μανιταριών. Τα Γιάννενα, εξάλλου, όπως επισημαίνεται «μαζί με τα πρωτοπόρα Γρεβενά αποτελούν πανελλήνιο πόλο έλξης για την άσκηση αυτής της νέας και πολλά υποσχόμενης υπαίθριας δραστηριότητας, της συλλογής μανιταριών».

Το ευρωπαϊκό έργο INCREdible σκοπό έχει να στηρίξει συνέργειες μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικής καινοτομίας για υπηρεσίες σχετικές με τα μη ξυλώδη δασικά προϊόντα στη Μεσόγειο. Συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δασών (EFI) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2017- Οκτώβριος 2020). 

Το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Οικολογίας (υπεύθυνος J.M. Halley), συμμετέχει στα δίκτυα για τα μανιτάρια και τις τρούφες, καθώς και για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back