ΕΛΛΑΔΑ

Η Βόρεια Μακεδονία έδειξε τις προθέσεις της απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών

Εικόνα του άρθρου Η Βόρεια Μακεδονία έδειξε τις προθέσεις της απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2024, 19:28
ΕΛΛΑΔΑ

Τα πρώτα σημάδια έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας εμφανίστηκαν σήμερα μετά τη νίκη του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE και την εκλογή στη θέση της προέδρου της Γκορντάνα  Σιλιάνοφσκα-Ντάνοβα.

Παραμερίζοντας το επίσημο κείμενο του πρωτοκόλλου και αποκαλώντας τη χώρα της «Μακεδονία», ορκίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής η νέα πρόεδρος της γειτονική χώρας, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αποχώρηση της Ελληνίδας πρέσβεως και την έντονη διαμαρτυρία τόσο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Γκορντάνα  Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν με το συνταγματικό της όνομα ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αμέσως μετά το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών ομιλεί το Υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στην πρόκληση της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Είχε προηγηθεί αντίδραση της Κομισιόν προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας μέσω ανάρτησης της ίδιας της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στην παρέμβασή της, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην Ε.Ε., είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό στις δεσμευτικές συμφωνίες της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Αντίδραση Κασσελάκη

Βολές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, καταλογίζοντάς του ότι «δεν του άρεσε μεν» η Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά «εκλιπαρεί για την τήρησή της», ενώ καλεί τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας «να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: 360stepeni.mk

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3