dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία: Μεγάλη νίκη του συντηρητικού κόμματος

Εικόνα του άρθρου Βόρεια Μακεδονία: Μεγάλη νίκη του συντηρητικού κόμματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2024, 10:49
ΚΟΣΜΟΣ

Το συντηρητικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας κέρδισε μεγάλη νίκη στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Τετάρτης, σε μια νύχτα που η βαλκανική χώρα εξέλεξε επίσης την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους της.

Τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής έδειξαν ότι το VMRO-DPMNE κατείχε το 42% των ψήφων με καταμετρημένο το 72% των ψήφων στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, έναντι 14% για το SDSM, γεγονός που οδήγησε τον ηγέτη του SDSM Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι να παραδεχθεί την ήττα του.

Οι ψηφοφόροι στη βαλκανική χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν απογοητευτεί από την υποτονική πρόοδο της προσπάθειάς της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χαιρετίστηκε με αισιοδοξία το 2005, αλλά έκτοτε έχει γίνει έμβλημα της χαμένης υπόσχεσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η διαρκής διαφθορά και η αργή ανάπτυξη έχουν επίσης απογοητεύσει τους ψηφοφόρους από το κυβερνών κόμμα.

Στην επαναληπτική ψηφοφορία για τον πιο εθιμοτυπικό ρόλο του προέδρου, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια πανεπιστημίου που υποστηριζόταν από το VMRO-DPMNE, νίκησε τον υποστηριζόμενο από το SDSM Στέβο Πενταρόφσκι με σαρωτική διαφορά. Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε το 65% των ψήφων έναντι 29% του Πενταρόφσκι, με καταμετρημένο πάνω από το 87% των ψήφων.

Ορισμένοι ψηφοφόροι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι εθνικιστικές τάσεις της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και την υποψηφιότητά της για την ΕΕ. Οι αναλυτές δεν αναμένουν μεγάλες προόδους στην ένταξη στην ΕΕ υπό την αντιπολίτευση, η οποία κατείχε την εξουσία μέχρι το 2017 και επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο για φερόμενη δωροδοκία.

NATO και Ευρώπη

Το 2001, το ΝΑΤΟ έβγαλε τη Βόρεια Μακεδονία από το χείλος του εμφυλίου πολέμου κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης των Αλβανών και υποσχέθηκε ταχύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Η έλλειψη προόδου της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ οφείλεται εν μέρει στις προστριβές με τη γειτονική Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αμφότερες κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και στην αποτυχία της να προωθήσει οικονομικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2020.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω τη μακροχρόνια φιλοδοξία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις σχέσεις της με τις γειτονικές Βουλγαρία και Ελλάδα.

Το 2018 η χώρα κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία, αλλάζοντας το όνομα και το σύνταγμά της και τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με την Ελλάδα. Η συμφωνία επέτρεψε στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το 2020- τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, η Βουλγαρία μπλόκαρε την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ, απαιτώντας την τροποποίηση του συντάγματός της ώστε να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα της χώρας.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει ορκιστεί να μην ψηφίσει συνταγματικές αλλαγές «υπό βουλγαρική υπαγόρευση ούτε τώρα ούτε στο μέλλον».

Η Βουλγαρία προετοιμάζεται επίσης για ακόμη μία γενική εκλογική αναμέτρηση -την έκτη από τον Απρίλιο του 2021- στις 9 Ιουνίου και υπάρχει ο κίνδυνος η Βόρεια Μακεδονία να αναδειχθεί σε πολιτικό ποδοσφαιράκι στην προεκλογική ρητορική, ιδιαίτερα στο εθνικιστικό στρατόπεδο.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη Βουλή στις 26 Απριλίου και κάλεσε τα Σκόπια να μην παρεκκλίνουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3