Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η ατζέντα της «Συμμαχίας Ηπειρωτών»

Εικόνα του άρθρου Η ατζέντα της «Συμμαχίας Ηπειρωτών»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2017, 23:59
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μπορεί να χαρακτηρίζει το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο «ως μια κυβερνητική πρωτοβουλία ενταγμένη σε ένα σχέδιο προβολής της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά η περιφερειακή παράταξη της αντιπολίτευσης «Συμμαχία Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα καταθέτει μια σειρά από προτάσεις, με το σκεπτικό ότι «η Ήπειρος κάθε άλλο παρά έχει να χάσει από τη συζήτηση».

Η παράταξη αναφέρεται επιγραμματικά σε μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την Ήπειρο.

Για τον τομέα της υγείας, η «Συμμαχία Ηπειρωτών» εκτιμά ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπως και ότι πρέπει να στελεχωθούν τα κέντρα υγείας. Στον τομέα της παιδείας, δίνει έμφαση στο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεγγύη.

«Αυτά επείγουν να αντιμετωπιστούν για να λειτουργήσει η κοινωνία και μετά ας έρθει και η ανάπτυξη. Όμως ανάπτυξη χωρίς υποδομές δεν γίνεται!» τονίζει. Και η ανάπτυξη για τη «Συμμαχία Ηπειρωτών» σημαίνει τρένο και φυσικό αέριο, αλλά και ολοκλήρωση των λιμενικών εγκαταστάσεων και των οδικών αξόνων. Η παράταξη θέτει και το περιβαλλοντικό ζήτημα στον Αμβρακικό. «Τα καύσιμα είναι ακόμα εκεί. Η επιλογή της εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας στον κλειστό αυτό κόλπο είναι περιβαλλοντική πρόκληση. Το ατύχημα της θανάτωσης τόνων ψαριών στους (παράνομα) υπερφορτωμένους ιχθυοκλοβούς πριν λίγα χρόνια δεν μας έβαλε μυαλό. Στην περιβαλλοντική νομοθεσία υπάρχει η φράση ‘φέρουσα ικανότητα’. Οι αρχές την αγνόησαν επιδεικτικά!» υπογραμμίζει.

Για τον πρωτογενή τομέα, εκτιμά ότι απαιτούνται κεντρικές πολιτικές επιλογές «ανάλογες με εκείνες της δεκαετίας του ’60 όταν φτιάχτηκαν η ‘Δωδώνη’ και οι άλλες 12 συνεταιριστικές επιχειρήσεις στη χώρα και οι οποίες στήριξαν την κτηνοτροφία επί τόσα χρόνια». «Απομένει η πολιτική απόφαση για ένα σχέδιο μακράς πνοής που θα υποστηρίξει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες» αναφέρει, προσθέτοντας ότι επείγουν η χωροθέτηση πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και χοιροτροφικών μονάδων, η οριοθέτηση κτηνοτροφικών πάρκων και των ποταμιών, όπου υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες, και η  δημιουργία Γεωπονικής σχολής στην Άρτα και Κτηνιατρικής στα Γιάννενα. Όσο για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, η «Συμμαχία Ηπειρωτών» υπογραμμίζει ότι «αποτελούν ξεχωριστά και μεγάλα κεφάλαια».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back