ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «ασημένια» εξωστρέφεια της πόλης

Εικόνα του άρθρου Η «ασημένια» εξωστρέφεια της πόλης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2016, 17:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από παρά πολλά χρόνια αδράνειας, η αργυροχοΐα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής είτε με τη δημιουργία του μουσείου αργυροτεχνίας, αλλά και της διαδραστικής αίθουσας στο ΚΕΠΑΒΙ, είτε με την προβολή της παραδοσιακής αυτής τέχνης εντός και εκτός των τειχών. Η αργυροτεχνία παλεύει, λοιπόν, να ξαναγίνει ένα δυνατό εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής, με τη διάσταση της τέχνης να δηλώνει πάντα παρούσα, αλλά και ένα «όχημα» προσέλκυσης τουριστών. Μεγάλη σημασία έχει βέβαια ο συνδετικός κρίκος των δύο χωρών: η ορθοδοξία, με τα εκκλησιαστικά είδη να κατέχουν σημαντικό ρόλο στη γιαννιώτικη αργυροχοΐα.

Στο πλαίσιο αυτής της «μάχης», εντάσσεται η έκθεση ειδών αργυροτεχνίας που φιλοξενείται από 15 ιουλίου και για δύο μήνες στο εκθεσιακό συγκρότημα «Νέα Ιερουσαλήμ» στην πόλη Ίστρα, 60 χλμ. από τη Μόσχα. Μία έκθεση που η ιδέα της γεννήθηκε πέρσι τέτοια εποχή μετά από επαφές του ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα και τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο με αφορμή το ελληνορωσικό έτος φιλίας 2016. Για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, απαιτήθηκε η συνεργασία όλων των τοπικών φορέων. Δήμος, Περιφέρεια Ηπείρου, Μητρόπολη, Εφορεία Αρχαιοτήτων ένωσαν τις δυνάμεις για να δημιουργήσουν μια έκθεση έργων τέχνης της ασημουργίας, η οποία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, είναι πρωτόγνωρη και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ρώσων.

Στις 15 Ιουλίου, μια πολυμελής γιαννιώτικη αντιπροσωπεία, λοιπόν, βρέθηκε στην Ίστρα της Ρωσίας. Από τον δήμο Ιωαννιτών, συμμετείχαν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Γκόλας και Θωμάς Γιωτίτσας, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Νίκος Τσόλης και Κώστας Κυριαζής, ο Κώστας Γκόγκος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος (!) και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα τουρισμού Στέφανος Ζέρβας. Το παρών έδωσαν επίσης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος, ο μητροπολίτης Μάξιμος και ο αρχιδιάκονος Βησσαρίων. Στη Ρωσία ταξίδεψαν και επαγγελματίες της αργυροτεχνίας οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις δημιουργίες τους. Σημειωτέον ότι τα αντικείμενα που εκτέθηκαν, δεν ήταν προς πώληση, ενώ το όλο εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε από χορηγίες, όπως από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Κτήμα Γκλίναβος κ.ά.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης και ο μητροπολίτης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έκθεση αυτή και μίλησαν για τις προοπτικές που διανοίγονται, ενώ δεν απέκρυψαν ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά τεχνοκρατικής φύσεως προβλήματα. Όσον αφορά τις προοπτικές, στόχος των τοπικών φορέων είναι να μεταφερθεί, στη συνέχεια, η έκθεση στη Μόσχα. Επίσης, ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη να πάει η έκθεση και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την πρεσβεία της Τσεχίας στην Ελλάδα, για να φιλοξενηθεί η έκθεση αργυροτεχνίας και στην Πράγα.

«Μετά από πρόταση του περιφερειάρχη, αρχίζει να ωριμάζει η ιδέα της μεταφοράς της έκθεσης και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η έκθεση έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση και νομίζω ότι, αν καταφέρουμε να την προωθήσουμε, θα αποτελέσει έναν πρεσβευτή της εξωστρέφειας της πόλης» τόνισε ο δήμαρχος κ. Μπέγκας. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Μάξιμος υπογράμμισε ότι «ένα τέτοιο εγχείρημα εξωστρέφειας δεν έχει ξαναγίνει», με τον κ. Μπέγκα να συμφωνεί και να δηλώνει ότι «δείξαμε ότι η πόλη μπορεί να συμμετέχει σε υψηλού επιπέδου οργανώσεις. Εισπράξαμε από τη ρωσική πλευρά ότι τα Γιάννενα είναι μια ερωτεύσιμη πόλη». Πόσο... ερωτεύσιμη μπορεί να είναι όμως αυτή η πόλη; Ο κ. Μπέγκας εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την εισροή τουρισμού και πολιτισμού στην περιοχή όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από άλλες χώρες. «Μπορούμε να ενδυναμώσουμε την εξωστρέφειά μας» τόνισε.

Με ενθουσιασμό για την έκθεση μίλησε και ο περιφερειάρχης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων «μπορεί να φαίνεται απλό πράγμα, αλλά η έκθεση είχε πολλή δουλειά και πολλές δυσκολίες». Από την τοποθέτησή του δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά του στους ηπειρώτες ευεργέτες που δραστηριοποιήθηκαν στη Ρωσία.

Όσο για το κόστος μετακίνησης των εκπροσώπων των τοπικών φορέων, την απάντηση ανέλαβε να τη δώσει ο ίδιος ο μητροπολίτης. «Η έκθεση αυτή έγινε πραγματικότητα χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ από τις υπηρεσίες μας» είπε, απαντώντας έτσι σε κάποια «άστοχα», όπως τα χαρακτήρισε, δημοσιεύματα.

Τέλος, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στο στήσιμο της έκθεσης αλλά και όλους όσους... αφανείς βοήθησαν όπως είναι η Πάτρα Εξάρχου, προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης, ο συντηρητής έργων τέχνης Γιάννης Λιούγκος, ο Χρήστος Τσιακούμης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Θάλεια Οικονόμου από τη Διεύθυνση Τουρισμού, η Αναστασία Νταβίντοβα που ανέλαβε τη μετάφραση και τη διερμηνεία στα ρώσικα, ο αρχιδιάκονος της Μητρόπολης Βησσαρίων (καλλιτεχνική επιμέλεια του έργου) αλλά και ο γραφίστας Θανάσης Γούσης.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

Τα εγκαίνια της έκθεσης αργυροτεχνίας τα κάλυψαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα ρώσικα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε ρεπορτάζ του καναλιού της Ίστρας TB1 γίνεται λόγος για μια μοναδική έκθεση που παρουσιάζει όλες τις παραλλαγές στη θεματική και στις τεχνικές των γιαννιωτών ασημουργών, με την υπουργό Πολιτισμού Οξάνα Κοσάρεβα να δηλώνει ότι "το πιο εντυπωσιακό μέρς της έκθεσης είναι η σχέση εντός της ορθοδοξίας, η σχέση Εκκλησίας και κοσμικής διακυβέρνησης και η σχέση των λαών. Ό,τι είναι οικείο για τους Ρώσους, είναι και για τους Έλληνες -η ομορφιά». Στο ρεπορτάζ, φιλοξενείται δήλωση του υπουργού Επενδύσεων και Νεωτερισμών της Μόσχας Ντένις Μπουτσάγιεβ σύμφωνα με την οποία «παράλληλα με τις πολιτισμικές ανταλλαγές στη διάρκεια του έτους ελληνορωσικής φιλίας, υφίστανται προοπτικές για θέματα προς συζήτηση σε υψηλό επίπεδο». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μπουτσάγιεβ ανέφερε ότι η Ρωσία, δεδομένης της αγροτικής ανάπτυξης, χρειάζεται τεχνογνωσία στην ελαφριά βιομηχανία, φέρνοντας ως παράδειγμα την κλωστοϋφαντουργική.«Σε σχέση με το γεγονός αυτό, περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και επενδυτές από την Ελλάδα για την ανάπτυξη της δικής μας βιομηχανικής αυτής κατηγορίας» είπε, δίνοντας μια άλλη... διάσταση του ελληνορωσικού έτους φιλίας.


Δείτε το σχετικό βίντεο


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back