ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Αρχιτεκτονική περιμένει...

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2017, 16:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το όνειρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι να στεγαστεί στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η επιλογή ενός διατηρητέου κτιρίου που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτου για να γίνει το «σπίτι» της Αρχιτεκτονικής δεν ήταν τυχαία. Ένα τέτοιο οικοδόμημα τής προσδίδει ένα πρεστίζ που αναδεικνύει τον χαρακτήρα της σχολής. 

Δύο χρόνια μετά τη λειτουργία της σχολής και παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους διαχειριστές του Κληροδοτήματος της Παπαζόγλειου, η Αρχιτεκτονική Σχολή φιλοξενείται σε ένα τμήμα του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου. Κάθε άλλο παρά αποκλείεται δε αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί.  

Εξαρχής, το θέμα που υπήρχε, ήταν ότι στην Παπαζόγλειο Υφαντική Σχολή στεγάζονται δύο νηπιαγωγεία, για τα οποία ο δήμος Ιωαννιτών, ως αρμόδιος για τα σχολικά κτίρια, καταβάλλει μίσθωμα στο Κληροδότημα. Καλώς ή κακώς, όμως, ο Δήμος συμφώνησε να βρει άλλο κτίριο για τα νηπιαγωγεία, συμβάλλοντας κι αυτός με τη σειρά του στη στήριξη της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Σε πρώτη φάση, είχε συμφωνηθεί να τοποθετηθεί μια κτιριακή σιδηροκατασκευή εντός του αύλειου χώρου του Καπλάνειου Δημοτικού Σχολείου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Παπαζόγλειο. Ο σχεδιασμός, στη συνέχεια, άλλαξε με το παλιό Χατζηκώστα να ορίζεται ως τόπος φιλοξενίας των νηπιαγωγείων. Και τα πράγματα προχώρησαν… ως ένα σημείο. Η διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» συμφώνησε με την παραχώρηση χώρου στο συγκρότημα του παλιού νοσοκομείου, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε την προμήθεια της σχολικής κατασκευής. Στην πορεία, αποφασίστηκε να μην τοποθετηθεί το κτίριο-σιδηροκατασκευή σε κάποιον ελεύθερο χώρο του παλιού «Χατζηκώστα», αλλά στη θέση που βρίσκεται σήμερα ένα καμένο κτίριο. Κι έτσι, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση του καμένου κτιρίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η σχετική άδεια από την Πολεοδομία του δήμου Ιωαννιτών. 

Με τα δεδομένα αυτά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση να ζητήσει παράταση της μίσθωσης για τη στέγαση των νηπιαγωγείων στην Παπαζόγλειο Σχολή για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα με την απόφαση, αν οι εργασίες μεταστέγασης των νηπιαγωγείων ολοκληρωθούν σε προγενέστερο χρόνο, τότε ο Δήμος θα αποχωρήσει από το κτίριο της Παπαζόγλειου. 

Την ίδια ώρα βέβαια το Κληροδότημα της Παπαζόγλειου πιέζει για την άμεση αποχώρηση του Δήμου από το κτίριο. Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διαβάστηκε και σχετική επιστολή του Κληροδοτήματος που ζητά επί της ουσίας την παράδοση των κλειδιών. Ο Δήμος, πάντως, φαίνεται ότι ποντάρει στην ευαισθησία του θέματος (στα δύο νηπιαγωγεία, δηλαδή) για να κερδίσει κι άλλο χρόνο για τη μεταστέγαση των νηπιαγωγείων…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back