Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η «Αριστερή Παρέμβαση» για το πάρκο Πυρσινέλλα

Εικόνα του άρθρου Η «Αριστερή Παρέμβαση» για το πάρκο Πυρσινέλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2020, 20:16
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με έμφαση στον δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου Πυρσινέλλα, η δημοτική παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Χρήστο Πατσούρα καταθέτει τις απόψεις αλλά και τα ερωτήματά της σχετικά με το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Δήμος Ιωαννιτών.

Η παράταξη κάνει λόγο για «απουσία ικανοποιητικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης» στο περιεχόμενο του σχεδίου ανάπλασης, και γι’ αυτό θέτει μια σειρά από ερωτήματα που επί της ουσίας υπογραμμίζουν τις ελλείψεις. Όπως πού οφείλεται η σημερινή παρακμή του πάρκου, πέραν της δικαστικής διαμάχης μεταξύ Δήμου και Ελληνικού Δημοσίου που έληξε με νομοθετική ρύθμιση, ποιος θα συντηρεί και θα διαχειρίζεται το πάρκο, γιατί στο σχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το δυτικό γεωτεμάχιο και για τη σύνδεσή του με το υπόλοιπο πάρκο, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για το μητροπολιτικό πάρκο (με ενοποίηση του γειτονικού χώρου του στρατοπέδου Βελισσαρίου), πώς θα διασφαλιστεί η πρόσβαση στο πάρκο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και με εναλλακτικά μέσα, όπως το ποδήλατο.

Μία άλλη ερώτηση, αφορά τις χρήσεις που προβλέπονται, η παράταξη αναρωτιέται αν υπήρχαν κι άλλες προτάσεις που δεν ελήφθησαν υπόψη ή απορρίφθηκαν, όπως και με ποιους φορείς έχει συνομιλήσει η μελετητική ομάδα για τη διερεύνηση των αναγκών των πολιτών. Προσθέτει δε ότι το προτεινόμενο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, «φαντάζει υπερβολή καθώς το υπό συζήτηση σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα καθορίζει ολόκληρο περιβαλλοντικό πάρκο».

Η παράταξη καταθέτει και τη δική της πρόταση για την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Για το κεντρικό κτίριο, εκτιμά ότι θα μπορούσε να στεγάσει τη δημοτική πινακοθήκη, ενώ προτείνει και μια υπαίθρια γλυπτοθήκη σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (μια πρόταση που κάνει και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ηπείρου).

«Είναι πολύ σημαντικό ο σχεδιασμός των προτεινόμενων παρεμβάσεων να λάβει υπ’ όψιν τη βιωσιμότητα του συνόλου του έργου και κατά τη λειτουργία και κατά τη συντήρησή του, εις τρόπον ώστε να είναι μια δικλείδα ασφαλείας του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου» καταλήγει η παράταξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back