ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ανταρκτική δεν ήταν πάντα μια έρημη χώρα πάγου και χιονιού

Εικόνα του άρθρου Η Ανταρκτική δεν ήταν πάντα μια έρημη χώρα πάγου και χιονιού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2023, 00:50
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές παρατηρήσεις και ραντάρ που διεισδύουν στον πάγο, οι επιστήμονες ρίχνουν τώρα μια ματιά στον χαμένο κόσμο της Ανταρκτικής. Οι ερευνητές δήλωσαν την Τρίτη ότι εντόπισαν θαμμένο κάτω από το στρώμα πάγου της ηπείρου ένα τεράστιο αρχαίο τοπίο, γεμάτο κοιλάδες και κορυφογραμμές, που προφανώς διαμορφώθηκε από ποτάμια πριν καταποντιστεί από τους παγετώνες πριν από πολύ καιρό.

Το τοπίο αυτό, που βρίσκεται στην περιοχή Wilkes Land της Ανατολικής Ανταρκτικής και συνορεύει με τον Ινδικό Ωκεανό, καλύπτει μια έκταση περίπου όσο το μέγεθος του Βελγίου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το τοπίο φαίνεται να χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια και ίσως πέρα από τα 34 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η Ανταρκτική εισήλθε στο βαθύ ψύχος.

«Το τοπίο είναι σαν ένα στιγμιότυπο του παρελθόντος», δήλωσε ο Stewart Jamieson, καθηγητής παγετολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντάραμ της Αγγλίας και συν-επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς θα μπορούσε να ήταν αυτός ο χαμένος κόσμος πριν από την εμφάνιση των πάγων, αλλά σίγουρα ήταν πιο ζεστός τότε. Ανάλογα με το πόσο πίσω στο χρόνο πηγαίνουμε, μπορεί να είχαμε κλίματα που κυμαίνονταν από το κλίμα της σημερινής Παταγονίας μέχρι κάτι που πλησιάζει περισσότερο το τροπικό. Αρχαία γύρη φοίνικα έχει ανακαλυφθεί από την Ανταρκτική, όχι πολύ μακριά από την ακτή της περιοχής μελέτης μας», πρόσθεσε ο Jamieson.

Ένα τέτοιο περιβάλλον πιθανότατα θα είχε κατοικηθεί από άγρια ζώα, πρόσθεσε ο Jamieson, αν και το αρχείο απολιθωμάτων της περιοχής είναι πολύ ελλιπές για να υποδείξει ποια ζώα μπορεί να το είχαν κατοικήσει.

Ο πάγος πάνω από το αρχαίο τοπίο έχει πάχος περίπου 2,2 χλμ. έως 3 χλμ., σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Νιλ Ρος, καθηγητή πολικής επιστήμης και περιβαλλοντικής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στην Αγγλία.


Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η γη κάτω από αυτόν τον πάγο είναι λιγότερο γνωστή ακόμη και από την επιφάνεια του Άρη. Είπαν ότι ένας τρόπος για να ξεκλειδώσουν τα μυστήριά του θα ήταν να τρυπήσουν τον πάγο και να πάρουν ένα δείγμα πυρήνα από τα ιζήματα που βρίσκονται από κάτω. Αυτό θα μπορούσε να εξασφαλίσει στοιχεία που αποκαλύπτουν την αρχαία χλωρίδα και πανίδα, όπως έγινε με δείγματα που ελήφθησαν στη Γροιλανδία και χρονολογούνται πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε δορυφορικές παρατηρήσεις της επιφάνειας του πάγου, η οποία σε ορισμένα σημεία ακολουθούσε το περίγραμμα του θαμμένου τοπίου, και δεδομένα ραντάρ διείσδυσης πάγου από αεροπλάνο που πετούσε πάνω από την περιοχή.

Κάποιες προηγούμενες μελέτες έχουν ομοίως αποκαλύψει αρχαία τοπία κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής, συμπεριλαμβανομένων βουνών και υψωμάτων, αν και το τοπίο που ανακαλύφθηκε στη νέα μελέτη ήταν το πρώτο του είδους του.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Νature



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back