ΑΠΟΨΕΙΣ

Κρούσματα: η αναξιοπιστία είναι το πρώτο πρόβλημα…

Εικόνα του άρθρου Κρούσματα: η αναξιοπιστία είναι το πρώτο πρόβλημα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2020, 11:39
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα πανηγύρια του περασμένου Μαΐου για τη «νίκη επί της πανδημίας» ήταν έτσι και αλλιώς ανησυχητικά, καθώς τα ουσιώδη, η ενίσχυση του συστήματος υγείας, η αύξηση των ελέγχων, η μαζική στήριξη της οικονομίας δεν γίνονταν. Σήμερα, ο πρωθυπουργός καρατομεί «σιωπηλά» υπουργούς όπως ο Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η αξιοπιστία των φορέων, ακροβατεί.

Αν υπάρχει ένας οργανισμός που συνοψίζει το πρόβλημα, είναι ο ΕΟΔΥ με πιο ενδεικτική του «δράση» τη χτεσινή (16/8), όταν λίγες ώρες μετά τον «αφοπλισμό» του υπουργού Υγείας, δημοσίευε ως… άτυπη ενημέρωση, μια διάψευση του κ. Κικίλια για τα παρελκόμενα των 9 «θετικών» στον ιό εργαζόμενων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».  

Πέρα από το τεχνικά αστείο της υπόθεσης, ότι ένας επίσημος κυβερνητικός οργανισμός δεν κάνει «άτυπες ενημερώσεις», αλλά τυπικότατες και επίσημες, ειδικά όταν γίνονται από τον ιστότοπό του, αλλά και το γεγονός ότι η ανακοίνωση εξαφανίστηκε λίγες ώρες αργότερα, όλα συμπληρώνουν την εικόνα της αναξιοπιστίας που ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση, χτίζουν εδώ και πέντε περίπου μήνες, ειδικά στο θέμα της ενημέρωσης για την πανδημία.

Το πρόβλημα υπήρχε από την αρχή, δεν είναι καινούργιο. Ο ΕΟΔΥ και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια ήταν οι υπεύθυνοι που έπρεπε να  μεριμνήσουν για την καθημερινή, επίσημη ενημέρωση, ακριβώς για να διατηρείται η ψυχραιμία των πολιτών και να αποφεύγεται η «κλειδαρότρυπα» από τους λογαριασμούς facebook διαφόρων πολιτικών, συνδικαλιστών και διοικητικών, αλλά και η αίσθηση του στίγματος για τους ανθρώπους που νοσούν.

Με τα χίλια ζόρια, ο ΕΟΔΥ και η ΥΠΕ το έκαναν, αφού πρώτα φυσικά γνωρίσαμε το λάθος τρόπο.

Η συνέχεια ήταν ενδεικτική της προχειρότητας και των σκοπιμοτήτων που βαραίνουν την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της.

Ο ΕΟΔΥ σταμάτησε να ενημερώνει για τα κρούσματα στις αρχές Ιουλίου, συμμετέχοντας και αυτός στην πανηγυρική δημιουργία εντυπώσεων ότι «τέλος καλό, όλα καλά».

Ήταν τότε που τα «ηνία» στους χειρισμούς, ο πρωθυπουργός τα είχε δώσει στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, με τα γνωστά, σημερινά αποτελέσματα…

Στις 16 Ιουλίου, σταμάτησαν εντελώς οι τοπικές ενημερώσεις από την Πολιτική Προστασία, για λόγους τεχνικούς, καθώς τα δείγματα εξετάζονται πλέον και σε άλλα εργαστήρια, εκτός Ηπείρου, αλλά και για τη (μη ανακοινώσιμη) σκοπιμότητα της «χωροταξικής διαχείρισης» της εξάπλωσης των κρουσμάτων.

Πριν από μια βδομάδα περίπου, η Περιφέρεια Ηπείρου «κάρφωσε» και αυτή τον ΕΟΔΥ για τους χειρισμούς της και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει η τακτική ενημέρωση από την ίδια και την Πολιτική Προστασία, στις 2 το μεσημέρι, «μετά από συνεννόηση του περιφερειάρχη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας».

Από τότε, ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει έξι κρούσματα στα Γιάννενα, αλλά η Περιφέρεια δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση.

Ο μόνος, δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός που έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση στα Γιάννενα, για τον εντοπισμό κρούσματος και τη διαχείρισή του, είναι το κατάστημα που έκλεισε όταν εντοπίστηκε θετικό κρούσμα στο προσωπικό και ενημέρωσε για τους χειρισμούς του και την επαναλειτουργία του.

Αυτό και μόνο, περιγράφει τη γενική αναξιοπιστία.

Το χειρότερο όμως δεν είναι ότι «δεν ξέρουμε πραγματικά πόσα είναι τα κρούσματα».

Είναι ότι ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση που προΐσταται, δίνουν τροφή ξανά στην τοπικιστική παραφιλολογία και το κυνήγι της διάψευσης, λες και αν όντως μια περιοχή χρεωθεί λιγότερα κρούσματα, θα έχει γλιτώσει από την πανδημία και οι κάτοικοι θα είναι «ασφαλείς» για να υποδεχθούν τους επισκέπτες.

Οι αποφάσεις να «προστατεύονται» επικοινωνιακά οι πιο τουριστικές περιοχές και να «χρεώνονται» με κρούσματα άλλες, όπως πχ η Αττική και η Θεσσαλονίκη, δεν είναι μόνο κενές περιεχομένου, είναι και επικίνδυνες για μύριους όσους λόγους.

Η θυσία της πληροφόρησης για ένα μήνα παραπάνω προσέλκυσης τουριστών σε ένα νησί ή ένα παραλιακό θέρετρο (γιατί και στην Ήπειρο, οι αντιδράσεις συχνά πυροδοτούνται από τέτοιες αιτίες) είναι λανθασμένη και δημιουργεί κάτι χειρότερο από την πρόσκαιρη εσφαλμένη εντύπωση για το «ποιος έχει τα περισσότερα κρούσματα»: Προκαλεί την αναξιοπιστία αυτού που ενημερώνει απέναντι στον πολίτη, η οποία προοδευτικά, θα εξελιχθεί σε πολύ χειρότερα πράγματα.

Το ατυχές επικοινωνιακό επιχείρημα «ελάτε στην covid free περιοχή μας» είναι η άλλη όψη των κυβερνητικών χειρισμών και έπρεπε να φτάσουμε στον Αύγουστο και στα 200 κρούσματα τη μέρα, για να αποδειχθεί το αυτονόητο.

Η κυβερνητική τακτική μπορεί ακόμα να δημιουργήσει θύλακες ενός ιδιότυπου ρατσισμού, γι αυτούς που έρχονται έξω από διοικητικά σύνορα ή απλά, κρίνονται «ύποπτοι» λόγω απόχρωσης δέρματος. Πηγαίνετε ένα ταξίδι με ΚΤΕΛ προς Αθήνα ή ρωτήστε τι γίνεται στην Κακαβιά, τις τελευταίες μέρες…

Το ξαναλέμε: η ενημέρωση πρέπει να είναι επίσημη, ξεκάθαρη και ακριβής. Ούτε από προφίλ facebook, ούτε από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, ούτε «κατόπιν ενεργειών» πολιτικών προσώπων. Ο ΕΟΔΥ και οι υγειονομικές περιφέρειες πρέπει να εξηγούν σε τι ακριβώς αντιστοιχούν οι ανακοινώσεις τους και πώς τις εκδίδουν, εκτός από το να ανταποκρίνονται σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Αυτό το τελευταίο βέβαια, είναι ένα άλλο στοίχημα, που η κυβέρνηση σταδιακά το χάνει…

Photo by Andreas Steidlinger on Scopio

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back