ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «ακήρυχτος πόλεμος» των κρουσμάτων

Εικόνα του άρθρου Ο «ακήρυχτος πόλεμος» των κρουσμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2020, 12:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενώ τα περισσότερα γεγονότα (κυβερνητικοί χειρισμοί, δημοσιοποιούμενα στοιχεία) συντείνουν στο ότι περνάμε μια «επανάκαμψη» της υγειονομικής κρίσης, ταυτόχρονα φαίνεται ότι εξελίσσεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος κρουσμάτων», ο οποίος γίνεται για τα επουσιώδη του πράγματος και «θύμα» του, είναι η δημόσια ενημέρωση.

Καταρχάς, ο ΕΟΔΥ έχει ξανασυλληφθεί «κλέπτων οπώρας», όταν σταμάτησε για ένα διάστημα τις καθημερινές ενημερώσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι ο συναγερμός έληξε οριστικά. Οι ενημερώσεις (δυστυχώς) επανήλθαν σε καθημερινή βάση και από την Τρίτη, επανέρχεται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για να επενδύσει με… αυστηρότητα την ενημέρωση.

Ποιος «πολεμάει» όμως με όπλα τα κρούσματα; Εδώ και λίγες μέρες, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία χρειάστηκε λίγο καιρό για να πειστεί ότι ο επίσημος και σωστός τρόπος είναι οι δημόσιες ανακοινώσεις και όχι πρώτα το facebook, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις ενημερώσεις. Ο λόγος είναι ότι πλέον, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός φορέας διενέργειας-διαχείρισης δειγμάτων, αλλά ο ΕΟΔΥ συγκεντρώνει δείγματα που εξετάζονται και εκτός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Οπότε (και λογικά), ο ΕΟΔΥ είναι ο φορέας που θα πρέπει να ενημερώνει αναλυτικά, τι γίνεται ακριβώς. Ο ΕΟΔΥ το κάνει με δύο βασικούς τρόπους: με τις ανακοινώσεις που στέλνονται πρώτα στον Τύπο και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ανεβαίνουν στο λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης στο Viber και σχεδόν ταυτόχρονα, στη σελίδα του.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στη σελίδα δεν υπάρχει η «χωροταξική» ανάλυση. Αυτή, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Ο αναγνώστης της σελίδας θα πρέπει να κρατάει «σκορ» κάθε μέρα για να αντιλαμβάνεται τις διαφορές. Για παράδειγμα, η Ήπειρος εμφανίζει 39 κρούσματα πλέον. Το πιο πρόσφατα ανακοινωμένο κρούσμα, είναι αυτό της Άρτας, στις 12 Ιουλίου.

Το site του ΕΟΔΥ για τον covid-19 είναι δύσχρηστο. Η πρόσβαση στις ενημερώσεις θέλει ψάξιμο, εκτός αν κατευθυνθεί κανείς απευθείας από τους συνδέσμους που υπάρχουν στο viber. Αν όμως κανείς παρακολουθεί την ημερήσια και τις περιοδικές επιδημιολογικές εκθέσεις, θα διαπιστώσει ότι ενίοτε, δεν συμφωνούν με την καθημερινή ενημέρωση. Για παράδειγμα, η χρωμοσκιασμένη αναπαράσταση της εξάπλωσης στην Ήπειρο στην τελευταία έκθεση, δεν συμφωνεί με τα αριθμητικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Το βασικότερο θέμα είναι η ακριβής και επίσημη ενημέρωση, η οποία δεν υπηρετείται πλήρως, αυτή τη στιγμή, από τους κυβερνητικούς φορείς. Παράλληλα, υπάρχει το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να μην ανακοινώνονται αναλυτικά χωροταξικά στοιχεία για τα κρούσματα, ώστε να αποφεύγεται «η (μη σκόπιμη ασφαλώς) έμμεση στοχοποίηση των περιοχών». Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα φέτος, ωστόσο κατά τόπους, όπως στα Γιάννενα, έχουν σπεύσει να το λύσουν με τουλάχιστον συζητήσιμες καμπάνιες τύπου «ελάτε στην covid free Ήπειρο».

Ο ΕΟΔΥ πριν από λίγες μέρες αποχώρησε από την Κακαβιά, έχοντας πάρει πάνω από 1.000 δείγματα, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται. Από την άλλη όμως η κυβέρνηση έσπευσε να ενημερώσει άτυπα και άμεσα, για τα πρώτα τεστ των πτήσεων από Αγγλία (όλα αρνητικά), προκειμένου να καθησυχάσει πολίτες και επιχειρηματίες.

Ο ιδιότυπος «πόλεμος», τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά και όχι επιτελικά, έχει να κάνει και με τους ελέγχους που γίνονται ή δεν γίνονται. Οι ξενοδόχοι για παράδειγμα διαμαρτύρονται για το υποχρεωτικό τεστ, το οποίο πάντως, δεν γίνεται στην «κλειστή» Κακαβιά. Θεωρούν ότι τα υποχρεωτικά τεστ συνιστούν «επί της ουσίας κλείσιμο» των οδικών συνόρων και ζητούν να εφαρμοστεί η ίδια πρακτική, για όλους τους τρόπους εισόδου (οδική, θαλάσσια, εναέρια).

Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα που αντιμετωπίζει πρόβλημα πληροφόρησης με ευθύνη των κυβερνητικών φορέων. Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι θα σταματήσουν την καθημερινή επικαιροποίηση του απολογισμού των θυμάτων, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες ότι οι αριθμοί αυτοί «μπορεί να είναι υπερβολικά διογκωμένοι»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3