ΚΟΣΜΟΣ

Η ακροδεξιά έγινε η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εικόνα του άρθρου Η ακροδεξιά έγινε η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2024, 21:30
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Γαλλίας, Τζόρνταν Μπαρντελά, θα ηγηθεί μιας νέας δεξιάς ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, των Πατριωτών για την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση έγινε την επομένη της ήττας του κόμματος του Μπαρντελά στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας.

Σε ομιλία του μετά τις εκλογές το βράδυ της Κυριακής, Μπαρντελά ανακοίνωσε ότι οι ευρωβουλευτές του RN θα ενταχθούν σε μια «μεγάλη ομάδα» που θα επηρεάσει την «ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, απορρίπτοντας την πλημμύρα των μεταναστών, την τιμωρητική οικολογία και την αρπαγή της κυριαρχίας μας».

Τη Δευτέρα ο Μπαρντελά δήλωσε ότι οι Πατριώτες για την Ευρώπη αντιπροσωπεύουν «την ελπίδα για τα δεκάδες εκατομμύρια πολιτών στα ευρωπαϊκά έθνη που εκτιμούν την ταυτότητα, την κυριαρχία και την ελευθερία τους».

Ορκίστηκε επίσης να «εργαστούμε από κοινού προκειμένου να ανακαταλάβουμε τους θεσμούς μας και να αναπροσανατολίσουμε τις πολιτικές για να υπηρετήσουμε τα έθνη και τους λαούς μας».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο Χέρμπερτ Κικλ του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) και ο Αντρέι Μπάμπις, ο ηγέτης του λαϊκιστικού τσεχικού ANO, ανακοίνωσαν την έναρξη της συμμαχίας Πατριώτες για την Ευρώπη τον περασμένο μήνα.

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι υπέγραψαν ένα «πατριωτικό μανιφέστο», υποσχόμενοι «ειρήνη, ασφάλεια και ανάπτυξη» αντί για «πόλεμο, μετανάστευση και στασιμότητα» που έφερε η «ελίτ των Βρυξελλών».

Μέσα σε μια εβδομάδα, κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς σε 12 ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι θα ενταχθούν στην ομάδα, μεταξύ των οποίων η πορτογαλική Chega, το ισπανικό Vox, το ολλανδικό VVD του Geert Wilders, το δανέζικο Λαϊκό Κόμμα και το Vlaams Belang από το Βέλγιο.

Το πρωί της Δευτέρας, προσχώρησαν επίσης το RN και το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Λέγκα της Ιταλίας, ανεβάζοντας το σύνολο των μελών της ομάδας σε 84.

Τα περισσότερα από αυτά τα κόμματα ανήκαν στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), η οποία τώρα πιθανότατα θα πάψει να υφίσταται.

Με 30 ευρωβουλευτές, η ομάδα RN του Μπαρντελά θα είναι η μεγαλύτερη στην ομάδα των Πατριωτών.

Η συμμαχία είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D).

Οι απουσίες

Απουσιάζουν από την ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας (FdI) της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το οποίο ανήκει στη συμμαχία των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, και το γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έχει μείνει πολιτικά άστεγο μετά από μια σειρά σκανδάλων στις αρχές του έτους.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back