Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αφίσα διηγείται την εκλογική μας ιστορία

Εικόνα του άρθρου Η αφίσα διηγείται την εκλογική μας ιστορία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2019, 15:42
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα και τα Γιάννενα φυσικά, έχουν μια μακρά ιστορία στις προεκλογικές περιόδους, η οποία «στολίζεται» κυριολεκτικά όπως και κάθε «γιορτινή περίσταση» στη χώρα, ειδικά τα παλιότερα χρόνια.

Εικόνες αυτού του παρελθόντος, αρκετές από αυτές πολύ «ρετρό» πλέον, έως και οριακά γραφικές, αλλά σίγουρα, πιο γεμάτες με πολιτικό περιεχόμενο από το σημερινό μεταμοντέρνο σκηνικό, υπάρχουν στην έκθεση που φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος» στην οδό Μ. Αγγέλου.

Η έκθεση τιτλοφορείται «Ενθυμήσεις από προεκλογικές περιόδους των περασμένων σαράντα ετών» και παραθέτει (κανονικό) προεκλογικό υλικό από εκλογικές μάχες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Το υλικό προέρχεται από τα αρχεία του Iδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙMIAX) και το φωτογραφικό αρχείο του Κωνσταντίνου Κωστούλα

Εκεί λοιπόν, υπάρχουν σημειολογικά σχεδόν τα πάντα. Από την εποχή της λιτής μονόχρωμης αφίσας που τυπωνόταν όμως με έγχρωμο φιλμ, μέχρι την εποχή που το ΠΑΣΟΚ (πρώτα) ανακάλυψε τον Ζακ Σεγκελά και την επικοινωνιακή διαφήμιση και ακολούθησε η ΝΔ.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές προεκλογικές αφίσες της μεταπολίτευσης φιλοξενούνται στην έκθεση και σηματοδοτούν τις πολιτικές καμπές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο καπετάνιος του ΔΣΕ Μάρκος Βαφειάδης για παράδειγμα, είχε μιλήσει ως μέλος του ΠΑΣΟΚ πια, στην Ελεούσα και ο Κωστής Στεφανόπουλος, μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σινέ Μπίτα, ως πρόεδρος της ατυχούς εκλογικά και πολιτικά, «Δημοκρατικής Ανανέωσης».

Παρούσες είναι οι αφίσες της διασπασμένης πια, το ’89, αριστεράς, με την «Αριστερή Αντιπολίτευση», αλλά και το παλιότερο «Β’ κατανομή-ΚΚΕ 17%». Υπάρχει επίσης η διαμάχη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τις… ακριβότερες πατάτες και τα ράντζα στα νοσοκομεία, αλλά και η νύξη στο μητσοτακικό νεοφιλελευθερισμό, θέμα που… επανέρχεται, περίπου 30 χρόνια μετά.

Παρόντες είναι επίσης, δια φυλλαδίων και ψηφοδελτίων, ο Γιάκος Πεσμαζόγλου, ο Βαγγέλης Αβέρωφ, ο Αντρέας Παπανδρέου στην αφίσα που φιλοτέχνησε ο Μυταράς (και υπείχε θέση… εικονίσματος σε αρκετά μικροαστικά σπίτια στα τέλη των ‘80s), ο Καραμανλής, ο Σαμαράς ως αρχηγός της ΠΟΛΑΝ με χρώματα... ΚΚΕ μ-λ κ.α.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» (στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου 42) από 1 έως 19 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back