Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αβάσταχτη επιτυχία μιας μπάντας

Εικόνα του άρθρου Η αβάσταχτη επιτυχία μιας μπάντας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2019, 14:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 14 Φεβρουαρίου 1976, δύο αδερφές από το Σιατλ των ΗΠΑ, έβγαζαν τον πρώτο τους δίσκο, μαζί με τους τότε συντρόφους τους, που είχαν καταφύγει στον Καναδά για να μην στρατολογηθούν για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η μια, η Αν, διέθετε σχεδόν παράλογες φωνητικές ικανότητες και η άλλη, η Νάνσι, εξίσου παράλογες κιθαριστικές δυνατότητες.

Το «Dreamboat Annie» των Heart δεν ήταν δα και το απαύγασμα της μουσικής. Ούτε όμως η μουσική φτιάχτηκε για ελιτιστές. Το άλμπουμ είχε κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν στον Καναδά, από ένα τοπικό label, η «κανονική» του κυκλοφορία στις ΗΠΑ όμως, ήρθε μόλις τον Φεβρουάριο του 1976, καθότι η επιτυχία που το συνόδεψε ήταν παλιρροϊκή. Αποτέλεσε μάλιστα τη λυδία λίθο του «διαζυγίου» της μπάντας με την εταιρία.

Οι αδερφές Γουίλσον  είχαν βάλει στο Dreamboat Annie αυτά στα οποία ήταν άριστες: γλυκανάλατες μπαλάντες, ψιλοχάρντ ακόρντα και ένα από τα καλύτερα κομμάτια του ροκ εν ρολ, το Crazy on you.

Βασιλική θέση ανάμεσα σε όλα αυτά, είχε η φωνή της Αν Γουίλσον, η οποία διέτρεχε με εξαιρετική άνεση τα αυλάκια του δίσκου και τις απότομες συχνά αλλαγές ρυθμών και ύφους.

Ο δίσκος ήταν ιδιαίτερος για έναν ακόμα λόγο: Γιατί η τεράστια επιτυχία του ουσιαστικά διέλυσε το συγκρότημα, με τις αδερφές Γουίλσον να «πληρώνουν το μάρμαρο» με διάφορες διαδόσεις εις βάρος τους. Έτσι και αλλιώς, οι Heart δεν θα ήταν ποτέ ξανά οι ίδιες στο πέρασμα των χρόνων και η μετέπειτα εικόνα τους δεν θα θύμιζε σχεδόν σε τίποτα το Dreamboat Annie.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back