Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η θερμοκρασία στον πλανήτη θα σπάσει το όριο του 1,5°C

Εικόνα του άρθρου Η θερμοκρασία στον πλανήτη θα σπάσει το όριο του 1,5°C
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2023, 22:21
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Για πρώτη φορά, η θερμοκρασία του πλανήτη είναι πλέον πιο πιθανό να υπερβεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι σχεδόν βέβαιο ότι η περίοδος 2023-2027 θα είναι η θερμότερη πενταετία που έχει ποτέ καταγραφεί, εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και του μετεωρολογικού φαινομένου El Niño. 

Ο οργανισμός υπολογίζει στο 66% την πιθανότητα η μέση ετήσια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη να υπερβεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα στη διάρκεια τουλάχιστον ενός από τα πέντε επόμενα έτη.

Η περσινή έκθεση τοποθετούσε τις πιθανότητες σε περίπου 50-50.

Ο Ελ Νίνιο «θα συνδυαστεί με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή για να ωθήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε αχαρτογράφητο έδαφος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Petteri Taalas.

Σε αντίθεση με τις κλιματικές προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, οι οποίες βασίζονται στις μελλοντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η επικαιροποίηση του WMO παρέχει περισσότερο μια μακροπρόθεσμη πρόβλεψη καιρού που βασίζεται σε προβλέψεις.

«Υπάρχει πιθανότητα 98% τουλάχιστον ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια και αυτή περίοδος των πέντε ετών στο σύνολό της να είναι τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ», υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5°C έχει γίνει σύμβολο των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή. Οι χώρες συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις προσπάθειες» για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Η υπέρβαση του 1,5°C κάθε χρόνο για μία ή δύο δεκαετίες θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας, όπως μεγαλύτεροι καύσωνες, πιο έντονες καταιγίδες και πυρκαγιές.

Αλλά η υπέρβαση του επιπέδου αυτού σε ένα από τα επόμενα χρόνια δεν θα σήμαινε ότι το όριο του Παρισιού έχει παραβιαστεί. Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με την απότομη μείωση των εκπομπών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back