ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η θερμική καταπόνηση αυξάνεται στην Ευρώπη

Εικόνα του άρθρου Η θερμική καταπόνηση αυξάνεται στην Ευρώπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2024, 12:38
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερα περιόδους καύσωνα τόσο έντονες που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνει τις θερμοκρασίες, δήλωσαν τη Δευτέρα η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος Copernicus της ΕΕ και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Σε μια έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης, ο Copernicus και ο WMO σημείωσαν τις ακραίες συνθήκες του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένου ενός καύσωνα τον Ιούλιο που ώθησε το 41% της νότιας Ευρώπης σε έντονη, πολύ έντονη ή ακραία θερμική καταπόνηση -η μεγαλύτερη περιοχή της Ευρώπης υπό τέτοιες συνθήκες σε οποιαδήποτε ημέρα καταγράφηκε.

Η ακραία ζέστη εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους, των ηλικιωμένων και των ατόμων με ήδη υπάρχουσες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας καταγράφηκαν 7% περισσότεροι θάνατοι από το κανονικό τον περασμένο Ιούλιο, με θύματα μεταξύ άλλων έναν 44χρονο άνδρα που έβαφε διαγραμμίσεις στο δρόμο στη βόρεια πόλη Lodi, ο οποίος κατέρρευσε και πέθανε.

Το θερμικό στρες μετρά την επίδραση που έχει το περιβάλλον στο ανθρώπινο σώμα, συνδυάζοντας παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η αντίδραση του σώματος, για να καθοριστεί μια θερμοκρασία που «αισθάνεται σαν».

Τμήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας αντιμετώπισαν έως και δέκα ημέρες ακραίας θερμικής καταπόνησης το 2023, η οποία ορίζεται ως θερμοκρασία άνω των 46 βαθμών Κελσίου, οπότε πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή θερμοπληξίας και άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν αυξηθεί κατά 30% περίπου στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

Η περιβαλλοντική υπηρεσία της ΕΕ προέτρεψε τον περασμένο μήνα τις κυβερνήσεις να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για την κλιματική αλλαγή και ζήτησε τη θέσπιση κανόνων της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους από την ακραία ζέστη.

Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο στον κόσμο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η μεγαλύτερη αιτία της περσινής εξαιρετικής ζέστης, σύμφωνα με την έκθεση. Παράγοντες όπως το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έπαιξαν επίσης ρόλο.

Η ζέστη τροφοδότησε ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, καθώς η θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, προκαλώντας βαρύτερες βροχοπτώσεις όταν απελευθερώνεται.

Οι πλημμύρες στη Σλοβενία πέρυσι έπληξαν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ, η οποία, με 960 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήταν διπλάσια σε μέγεθος από την Αθήνα. Οι παγετώνες των Άλπεων έχασαν το 10% του εναπομείναντος όγκου τους κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back