Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Γυναίκα πρόσφυγας» στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Εικόνα του άρθρου «Γυναίκα πρόσφυγας» στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2022, 12:00
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» υλοποιείται και φέτος, με θεματική τη Μικρασιατική Καταστροφή. Δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι θα φιλοξενήσουν διάφορες εκδηλώσεις, με δωρεάν είσοδο (προκράτηση θέσης στο https://digitalculture.gov.gr/).

Εκτός από το αρχαίο θέατρο Δωδώνης που θα φιλοξενήσει την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης «Οι παστρικές» και τη μουσική εκδήλωση «Το ρόδον της Ανατολής» με τη Μαρία Φαραντούρη (διαβάστε εδώ), εκδηλώσεις στην Ήπειρο θα γίνουν στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης και στο Γεφύρι της Άρτας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε:

19 και 20 Ιουλίου, στο Γεφύρι Άρτας

Πολύχρωμη Μικρά Ασία

Από την ΑΜΚΕ «Μη Αναστρέψιμοι»

Μια παράσταση-δράση για παιδιά και εφήβους

Τρεις αφηγητές θα κάνουν ένα ταξίδι στην πολυπολιτισμική Μικρά Ασία παρουσιάζοντας εικόνες σε τρεις ενότητες. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Καταστροφή.

Μια διακειμενική παράσταση εμπνευσμένη από ιστορικά γεγονότα, από τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου και τον Χαμένο παράδεισο – Σμύρνη 1922 του Γκάιλς Μίλτον, καθώς και από μύθους και καταγραφές. Μνήμες και μαρτυρίες πραγματικών προσώπων που έζησαν στη Μικρά Ασία ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν στον μαγικό κόσμο της Σμύρνης, εκεί όπου η Ανατολή και η Δύση συνυπάρχουν αρμονικά. Αλλά και στη μετέπειτα τραγωδία. Της Καταστροφής και του διωγμού. Μελωδίες καθώς και ζωντανή μουσική, τραγούδια, κεράσματα του τόπου, συναισθήματα χαράς και πόνου δημιουργούν τον καμβά της μικρασιατικής ιστορίας.

Με εργαλείο τη φαντασία δημιουργείται μια ιστορία για όλη την οικογένεια.

Σύνθεση, απόδοση κειμένων: Ομάδα Ονειρόδραμα, επιμέλεια κειμένων: Νάγια Παπαπάνου, σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαλαζάρου, σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης, μουσική: Πάνος Δοκομόπουλος, παιδοψυχολόγος: Στέλλα Μουδάτσου, τραγούδι: Σοφία Ψούχλου, Ζωή Ψούχλου, ηθοποιοί: Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου, Βασίλης Παπαλαζάρου.

Συμμετέχει η Ορχήστρα του Ωδείου Άρτας.

20 και 21 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

 Ο μικρός Ασίκης

Από την ΑΜΚΕ Syrix Productions

Μια παράσταση-δράση για παιδιά και εφήβους

Πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να κυνηγά τα δικά του όνειρα, κι όχι τα όνειρα που κάνουν οι άλλοι για κείνο; Πόσο θάρρος θέλει κανείς ώστε να παραδεχτεί την ομοιότητά του με τον «εχθρό»;

Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη στο μικρασιατικό παραμύθι «Η μαχαίρα» με κεντρικό θέμα την ιστορία δύο φίλων, ενός πρίγκιπα κι ενός φτωχού, που χωρίστηκαν βίαια και ξανάσμιξαν σ’ ένα ταξίδι αναζήτησης μιας μεγάλης Ιδέας.

Λιμπρέτο: Γιάννης Φίλιας, μουσική σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας: Θοδωρής Λεμπέσης, σκηνοθεσία: Μαρίνα Μέργου, κατασκευή σκηνικού, κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου

Επί σκηνής: Μεσόφωνος: Άρτεμις Μπόγρη, Τενόρος: Γιάννης Φίλιας, Βαρύτονος: Μαρίνος Ταρνανάς, Ηθοποιός, αφηγητής: Δημήτρης Ραφαήλος.

Συνοδεύει ορχήστρα δωματίου και παραδοσιακών οργάνων.

21-22 Ιουλίου, αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Γυναίκα πρόσφυγας

Από την Πολιτιστική Κίνηση «Δίοδος»

Νήσος Κως, το ταξίδι ξεκινάει το 1890, στη γενέτειρα της σπουδαίας Ελληνίδας Μαρίκας Παπαγκίκα.

Το 1913 ακολουθεί τους γονείς της που μεταναστεύουν στην Αίγυπτο και δύο χρόνια μετά στην Αμερική, όπου εγκαθίσταται και ζει ως το τέλος της ζωής της, το 1943. Στη Νέα Υόρκη αρχίζει η μεγάλη καριέρα της ξεχωριστής αυτής τραγουδίστριας που ηχογράφησε πάνω από διακόσια τραγούδια ελαφρά, σμυρναίικα, δημοτικά και ρεμπέτικα. Η φήμη της εξαπλώνεται και τα τραγούδια της αγαπιούνται μέσα απ’ τους δίσκους της που φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μια μουσικοθεατρική παράσταση αναφοράς και τιμής στη μυθική Μαρίκα, την πρώτη ανάμεσα στις άλλες σημαντικές Ελληνίδες τραγουδίστριες της Αμερικής που η ζωή και η δημιουργική της πορεία έχουν αποκτήσει διαστάσεις πραγματικού θρύλου.

Καλλιτεχνική διεύθυνση, ενορχήστρωση: Ανδρέας Κατσιγιάννης, επιμέλεια κειμένων: Θωμάς Κοροβίνης, σκηνοθετική επιμέλεια: Θανάσης Ζερίτης.

Τραγούδι: Ασπασία Στρατηγού

Αφήγηση: Νεφέλη Μαϊστράλη

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας: Πιάνο: Φίλιππος Ρέτσιος, Ούτι, μαντολίνο: Κώστας Γεδίκης, Βιολί: Σωτήρης Μαργώνης, Κοντραμπάσο: Κώστας Κωνσταντίνου, Κιθάρες: Απόστολος Βαλαρούτσος, Ακορντεόν: Δήμος Βουγιούκας, Κρουστά: Περικλής Κατσώτης, Σαντούρι: Ανδρέας Κατσιγιάννης.


* Φωτογραφία από εκδήλωση που είχε γίνει το 2020 στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back