Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο υποστήριξης δανειοληπτών και στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Γραφείο υποστήριξης δανειοληπτών και στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2017, 22:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δημιουργία ενός δίκτυου 120 Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Τα Γραφεία αυτά θα αναπτυχθούν σε 50 πόλεις, 25 νησιά και 45 μεγάλους Δήμους της χώρας στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό, καλύπτοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του πληθυσμού. 

Το πρώτο Γραφείο θα ανοίξει εντός του Φεβρουαρίου, ενώ σε επόμενο στάδιο, 30 από τα 120 Γραφεία θα αναβαθμιστούν σε Κέντρα. Τα Γιάννενα περιλαμβάνονται στη 3η φάση του σχεδίου ανάπτυξης.

Τα Γραφεία και τα Κέντρα θα παρέχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση και συμβουλευτική σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες, οι οποίοι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ως ιδιώτες και τις 500 χιλιάδες ως επιχειρήσεις, για το πώς αυτοί θα μπορούν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα της υπερχρέωσης.


ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Στην ίδια συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ αποφασίστηκε και η δωρεάν νομική υποστήριξη δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επεσήμανε ότι θα υπάρξει μέριμνα και θα διασφαλιστεί με νομοθετική πρόβλεψη η αναμόρφωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου (3226/2004) για τη νομική βοήθεια σε δικαστικό και εξωδικαστικό επίπεδο σε πολίτες χαμηλής εισοδηματικής κατάστασης που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δικαστικά και εξωδικαστικά έξοδα. 

Στόχος της μεταρρύθμισης του θεσμού της νομικής βοήθειας είναι:

1. Να διευρύνει το αντικείμενο της παρεχόμενης υπηρεσίας εξασφαλίζοντας νομική βοήθεια σε περισσότερες διαδικασίες

2. Να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούμενων προσώπων προσαρμόζοντας τα προβλεπόμενα οικονομικά κριτήρια στην παρούσα συγκυρία της κρίσης 

3. Να αναβαθμίσει ποιοτικά την παρεχόμενη υπηρεσία διασφαλίζοντας τη συμμετοχή καταρτισμένων ανά αντικείμενο δικηγόρων.

Ειδικά για το πρόβλημα της υπερχρέωσης θα διασφαλίζεται θεσμικά η παροχή νομικής βοήθειας και στα ΚΕΥΔ, γεγονός που θα αξιοποιεί τη διασπορά του κοινωνικά επικουρικού αυτού θεσμού σε τοπικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο κ. Κοντονής  επεσήμανε ότι σε αντίθεση με όσα συχνά, χωρίς βάση αλήθειας, επαναλαμβάνονται στη δημόσια σφαίρα, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ούτε έγινε ούτε γίνεται ούτε θα γίνει το 2017, οπότε όλα όσα ενίοτε αναπαράγονται ανεύθυνα από ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις, αποτελούν ψεύδη που με σκοπιμότητα επιχειρούν την παραπλάνηση των πολιτών.

Σημειώνεται πως το σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τη δημιουργία των ΓΕΥΔ προβλέπει τα εξής:

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back