ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γνωρίστε ένα «μυστικό» μουσείο

Εικόνα του άρθρου Γνωρίστε ένα «μυστικό» μουσείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2017, 14:53
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στην πανεπιστημιούπολη «κρύβονται» αρκετά μικρά μουσεία και συλλογές. Ένα από τα «αόρατα» μουσεία της πόλης, είναι το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο τους τελευταίους μήνες καταβάλλει προσπάθειες για να βγει από την αφάνεια και να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, υλοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές του Δημοτικού (β’, γ’ και δ’ τάξεων) με τίτλο «Σε ένα μουσείο… μυστικό» από 2 έως 19 Μαΐου.

Το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο ιδρύθηκε το 1977. Νωρίτερα, ο πρώτος καθηγητής της έδρας της Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, Δημήτρης Λουκάτος είχε αρχίσει να δημιουργεί την πρώτη συλλογή του μουσείου.

Έως το 1978 η συλλογή αριθμούσε περίπου 500 αντικείμενα. Η συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά το 1994, όταν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραχωρήθηκαν αντικείμενα που προέρχονταν από την κατοικία του δωρητή Ιωάννη Τσανάκα. 

Ο Ιωάννης Τσανάκας άφησε ως κληροδότημα το μεγαλύτερο μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας της οικογένειας Τσανάκα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Το μεγαλύτερο μέρος της κινητής περιουσίας του ήταν οικιακά αντικείμενα, ρουχισμός, έπιπλα κλπ. Αυτά παραχωρήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο Λαογραφικό Μουσείο. Τα περισσότερα αντικείμενα της συλλογής Ι. Τσανάκα συνθέτουν μια εικόνα της καθημερινότητας του ορεινού χώρου (του Μετσόβου, απ’ όπου ο δωρητής καταγόταν) ενώ ένας σημαντικός επίσης αριθμός αποτυπώνει την καθημερινότητα ενός μικροαστικού σπιτιού των Ιωαννίνων.

Όσον αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σκοπός του είναι η αποκρυστάλλωση των εννοιών της συλλογής και της δωρεάς καθώς και της σημασίας τους στην προστασία και αξιοποίηση του λαϊκού υλικού πολιτισμού. 

Το πρόγραμμα θα γίνει στον χώρο του μουσείου, στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, σε συνεργασία με τον Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Σχεδιάστηκε δε από τη Σοφία Κίγκα και τη Νίκη Καλογεροπούλου, (Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης), με τη συνδρομή και την εποπτεία της Εσθήρ Σολομών, επίκουρης καθηγήτριας Μουσειολογίας και της Κωνσταντίνας Μπάδα, καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας και υπεύθυνης για το Λαογραφικό Μουσείο, και υλοποιείται από την κ. Καλογεροπούλου σε συνεργασία με τη Μαριέλλη Λεβειδιώτη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφίας.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται Τρίτη και Πέμπτη: 10:00-12:00. Κρατήσεις σχολείων: 26510 05236 (Φάνης Δασούλας, δρ Λαογραφίας, μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Λαογραφίας, fdasulas@cc.uoi.gr). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


*Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα από τα εκθέματα του μουσείου, ένα χαβάνι, εργαλείο που χρησίμευε για την κοπή του καπνού

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back