ΚΟΣΜΟΣ

Αν. Γκουτέρες: Από την εποχή της υπερθέρμανσης στην εποχή του… βρασμού

Εικόνα του άρθρου Αν. Γκουτέρες: Από την εποχή της υπερθέρμανσης στην εποχή του… βρασμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2023, 20:57
ΚΟΣΜΟΣ

Η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και «η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έχει φτάσει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αφού οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτική. Και είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Είναι ακόμη δυνατό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5C [πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα] και να αποφευχθούν τα χειρότερα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά μόνο με δραματική, άμεση δράση για το κλίμα».

Τα σχόλια του Γκουτέρες ήρθαν μετά την επιβεβαίωση την Πέμπτη από τους επιστήμονες ότι οι τρεις τελευταίες εβδομάδες ήταν οι θερμότερες από την από την εποχή που τηρούνται στοιχεία και ότι ο Ιούλιος αναμένεται να γίνει ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυτόν τον μήνα έχουν καταρρίψει τα ρεκόρ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ, που τροφοδοτείται από την καύση ορυκτών καυσίμων και ωθεί τα βίαια καιρικά φαινόμενα.

Η σταθερή άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, που οφείλεται στη ρύπανση που παγιδεύει το ηλιακό φως και δρα σαν θερμοκήπιο γύρω από τη Γη, έχει επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η ρύπανση από τα αέρια του θερμοκηπίου έχει ανεβάσει τις θερμοκρασίες των θανατηφόρων κυμάτων καύσωνα σε τρεις ηπείρους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με μια ταχεία ανάλυση από το δίκτυο World Weather Attribution που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε καθιερωμένες μεθόδους αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, διαπίστωσε ότι η ανθρωπότητα έκανε τους καύσωνες στη νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα 2,5°C, 2°C και 1°C θερμότερους αντίστοιχα. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι δύο πρώτες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» αν οι άνθρωποι δεν είχαν προκαλέσει τις αλλαγές στο κλίμα.

Παράλληλα οι επιστήμονες αναμένουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι πιο ζεστή από ό,τι συνήθως, επειδή το Ελ Νίνιο επιστρέφει μετά από τρία χρόνια ψυχρότερης αντίστοιχης περιόδου, της Λα Νίνια.

Αυτό το φαινόμενο, σε συνδυασμό με τη ρύπανση από τα αέρια του θερμοκηπίου, οδήγησε τον WMO να προβλέψει δύο στις τρεις πιθανότητες ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι θερμότερο κατά 1,5°C από ό,τι πριν από τη βιομηχανική επανάσταση - το επίπεδο στο οποίο οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την παγκόσμια θέρμανση μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο WMO προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο στόχος θα χαθεί, καθώς αναφέρεται σε μέσο όρο 20ετίας και όχι σε μεμονωμένους μήνες ή έτη.


Οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Νοέμβριο για να συμφωνήσουν τρόπους για να σταματήσει ο πλανήτης να θερμαίνεται, να προσαρμοστεί σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και να πληρώσει για τις ζημιές.

Σε έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών που καταρτίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, δεν θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για ανάπτυξη από το 2021. Αντ' αυτού, οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, έχουν χορηγήσει άδειες για περισσότερες γεωτρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back