ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Θανατηφόροι καύσωνες πλήττουν τον πλανήτη

Εικόνα του άρθρου Θανατηφόροι καύσωνες πλήττουν τον πλανήτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2024, 11:30
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Θανατηφόροι καύσωνες καίνε πόλεις σε τέσσερις ηπείρους, ένα σημάδι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να συμβάλει και πάλι στην αύξηση της θερμότητας που σπάει ρεκόρ και μπορεί να ξεπεράσει το περασμένο καλοκαίρι ως το θερμότερο των τελευταίων 2.000 ετών.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ των τελευταίων ημερών πιθανολογείται ότι προκάλεσαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, θανάτους σε ολόκληρη την Ασία και την Ευρώπη.

Στη Σαουδική Αραβία, σχεδόν δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι προσκυνητές ολοκληρώνουν το Xατζ στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα αυτή την εβδομάδα. Αλλά o αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εν μέσω θερμοκρασιών άνω των 51 βαθμών Κελσίου έχει ξεπεράσει τους 1.000, σύμφωνα με αναφορές ξένων αρχών.

Οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο υπέστησαν επίσης άλλη μια εβδομάδα με υψηλές θερμοκρασίες που συνέβαλαν σε δασικές πυρκαγιές από την Πορτογαλία έως την Ελλάδα και κατά μήκος της βόρειας ακτής της Αφρικής στην Αλγερία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γης της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει φέτος μια σειρά από νεκρούς και αγνοούμενους τουρίστες εν μέσω επικίνδυνης ζέστης. Ένας 55χρονος Αμερικανός βρέθηκε νεκρός στο ελληνικό νησί Μαθράκι, ανακοίνωσε η αστυνομία τη Δευτέρα - ο τρίτος θάνατος τουρίστα μέσα σε μια εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ

Μια μεγάλη έκταση των ανατολικών ΗΠΑ μαράζωσε επίσης για τέταρτη συνεχή ημέρα κάτω από ένα θερμικό θόλο, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται όταν ένα ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης παγιδεύει θερμό αέρα πάνω από μια περιοχή, εμποδίζοντας την είσοδο δροσερού αέρα και προκαλώντας υψηλές θερμοκρασίες στο έδαφος.

Οι μετεωρολογικές αρχές εξέδωσαν επίσης προειδοποίηση για υπερβολική ζέστη για τμήματα της αμερικανικής πολιτείας της Αριζόνα, συμπεριλαμβανομένου του Φοίνιξ, την Πέμπτη, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να φθάσουν τους 45,5 C.

Στη γειτονική πολιτεία του Νέου Μεξικού, δύο πυρκαγιές που κινούνται ταχύτατα και ευνοούνται από την καυτή ζέστη έχουν σκοτώσει δύο ανθρώπους, έχουν κάψει περισσότερα από 23.000 στρέμματα και έχουν καταστρέψει 500 σπίτια, σύμφωνα με τις αρχές. Οι ισχυρές βροχές θα μπορούσαν να βοηθήσουν να μετριαστούν οι πυρκαγιές, αλλά οι καταιγίδες την Πέμπτη προκαλούσαν επίσης αστραπιαίες πλημμύρες και περιέπλεκαν τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Συνολικά, σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονταν την Πέμπτη υπό συμβουλές, παρακολουθήσεις και προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη, σύμφωνα με το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφοριών Υγείας για τη Ζέστη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Οι καύσωνες εκδηλώνονται σε συνδυασμό με 12 συνεχόμενους μήνες που κατατάσσονται ως οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί σε ετήσια σύγκριση, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναφέρει ότι υπάρχει 86% πιθανότητα ένα από τα επόμενα πέντε έτη να επισκιάσει το 2023 και να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ενώ οι συνολικές παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 1,3°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί πιο ακραίες θερμοκρασιακές κορυφές - καθιστώντας τους καύσωνες πιο συχνούς, πιο έντονους και μεγαλύτερης διάρκειας.

Κατά μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας καύσωνας που θα εμφανιζόταν μία φορά στα 10 χρόνια στο προβιομηχανικό κλίμα θα εμφανιστεί τώρα 2,8 φορές σε 10 χρόνια και θα είναι 1,2°C θερμότερος, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων της ομάδας World Weather Attribution (WWA).

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: National Oceanic and Atmospheric Administration


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3