Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Γιορτές Σουλίου με αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου

Εικόνα του άρθρου Γιορτές Σουλίου με αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2023, 14:56
ΗΠΕΙΡΟΣ

Για τις γιορτές Σουλίου ετοιμάζονται από 26 έως 28 Μαΐου η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Σουλίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη. Στις 26 και 27 Μαΐου θα γίνουν κυρίως στην Παραμυθιά και στις 28 Μαΐου στον ιστορικό χώρο του Σουλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί και η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 26 Μαΐου

11:00 (στο Σούλι) Τελική πρόβα «Αναπαράσταση θεατρικού δρώμενου της ανατίναξης του Κουγκίου» παρουσία μαθητών Δημοτικών Σχολείων Θεσπρωτίας.

19:30 Παρουσίαση βιβλίου του Νικόλαου Χαρ. Ασημακόπουλου «Η συμβολή των Σουλιωτών στην Επανάσταση του 1821» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Καρκαμίσι».

09:00-18:00 (Σούλι) Λειτουργία της Οικίας Τζαβέλλα για το κοινό, με έκθεση οικογενειακών κειμηλίων και έργων τέχνης

Σάββατο 27 Μαΐου

10:00-20:00 (Σούλι) Λειτουργία της Οικίας Τζαβέλλα για το κοινό, με έκθεση οικογενειακών κειμηλίων και έργων τέχνης

20:00 Συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και περιδιάβαση των χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, στην πόλη της Παραμυθιάς.

21:15 Δημοτικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων του Δήμου και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη.

Κυριακή 28 Μαΐου

6:30 έως 11:00 Κίνηση με κατεύθυνση τον Ιστορικό Χώρο του Σουλίου

7:00 Θεία λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας

10:15 Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δονάτου

10:45 Μετάβαση των επισήμων και των λοιπών επισκεπτών στο Αμφιθέατρο. Χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου

11:35 Μετάβαση στο χώρο του Βουλευτηρίου. Υποδοχή των επισήμων στο κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου

12:00 Επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός από τον δήμαρχο Σουλίου, απονομές μεταλλίων στους δρομείς, παραδοσιακοί χοροί.

Παράλληλες εκδηλώσεις 

Παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις, την Κυριακή 28 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί ο 10ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών. Η εκκίνηση θα γίνει στις 9 το πρωί από τη Γλυκή και ο τερματισμός στις 11:30 στον χώρο του βουλευτηρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back