Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί η κυβέρνηση δεν εκπροσωπείται στο μνημόσυνο του Σταυρακίου;

Εικόνα του άρθρου Γιατί η κυβέρνηση δεν εκπροσωπείται στο μνημόσυνο του Σταυρακίου;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2021, 16:50
ΑΠΟΨΕΙΣ

O νόμος 1863/89 της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη που γνώρισε η Ελλάδα, ήρε τις συνέπειες του Εμφυλίου πολέμου. Σε ένα βαθμό, ήταν  «αντίδωρο» της κυβέρνησης προς την Αριστερά, καθώς η ίδια κυβέρνηση είχε φροντίσει ο τέως βασιλιάς να πάρει τα τιμαλφή (που δεν του ανήκανε), από το Τατόι. 

Ωστόσο, ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν ένα βήμα μπροστά από όλες τις απόψεις, για μια κοινωνία που έτσι και αλλιώς, είχε μπει σε μια δεκαετία «απαγκίστρωσης» από εκείνου του τύπου πολιτικό διχασμό.

Σήμερα ο συγκεκριμένος διχασμός είναι ξανά παρών, με άρρητη ή και ξεκάθαρη μερικές φορές, κυβερνητική συμμετοχή.

Στο Σταυράκι, στο τέλος κάθε Αυγούστου, γίνεται ένα μνημόσυνο μνήμης για τους εκτελεσθέντες της υπόθεσης Πρίντζου. Είναι οι Γιαννιώτες, μέλη του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, τους οποίους η επίσημη ελληνική κυβέρνηση δια του στρατοδικείου εκτέλεσε, σε μια δίκη που έχει αναγνωριστεί ιστορικά και πολιτικά ως μια από τις μελανότερες στιγμές  της δικαιοσύνης στα Γιάννενα,  αλλά και της ιστορίας της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών και όχι κάποιος πολιτικός οργανισμός ή σύλλογος, που θα μπορούσε ενδεχομένως να κατηγορηθεί για πολιτική προκατάληψη και «αναμόχλευση παθών», η Νέα Δημοκρατία, με τέσσερις βουλευτές στο νομό Ιωαννίνων, δεν εκπροσωπείται ή δεν στέλνει κάποιο τυπικό χαιρετισμό.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο όμως, όλοι-ες οι βουλευτές παίρνουν πρόσκληση, όπως παίρνουν και οι πρώην δήμαρχοι, αλλά και ο περιφερειάρχης. Αυτός, επίσης δεν «συχνάζει» στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον μια δημόσια εξήγηση. Το ενδιαφέρον αυξάνεται, τη στιγμή που βουλευτές της ΝΔ φερονται να «προτιμούν» εκδηλώσεις για τους πεσόντες του εθνικού στρατού στο Βίτσι. Πέρυσι, από την  ίδια εκδήλωση, την τελευταία στιγμή απείχε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ πρόπερσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοργανωτών, έστειλε χαιρετισμό η κα Κεφάλα. Αρχικά, στις ανακοινώσεις των διοργανωτών, αναφερόταν και ο κ. Τασούλας ως χαιρετίζων. Αργότερα, το όνομά του, καθώς και σχετικά δημοσιεύματα, αφαιρέθηκαν από το διαδίκτυο...

Φέτος, στην ίδια εκδήλωση, πήρε μέρος ο βουλευτής Κ. Μπογδάνος, από τους βασικούς εκφραστές ακροδεξιού λόγου στη ΝΔ.

Σημειώνεται ότι από τους βασικούς «οικοδεσπότες» εκεί είναι ο μητροπολίτης Κονίτσης, ο οποίος διεκδικεί τα σκήπτρα της ακροδεξιάς έκφρασης, στην περιοχή και στην Εκκλησία γενικότερα. Πριν από μερικά χρόνια, υποδεχόταν ως επίτιμους προσκεκλημένους τους νεοναζί της ΧΑ.

Δεν έχασε την ευκαιρία και στη φετινή εκδήλωση, να εγκαλέσει τους πολιτικούς για αποφάσεις όπως η φωταγώγηση της Βουλής με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, λέγοντας ότι «δεν φταίνε οι κομμουνιστές αλλά εμείς οι αστοί και τα αστικά κόμματα».

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού που διοργάνωσε το μνημόσυνο στη Βούρμπιανη, αναφέρει ότι δεν πρόκειται για επινίκια τελετή, αλλά «απότιση ελάχιστου φόρου τιμής»

Το θέμα όμως υπάρχει και είναι σοβαρό: Ακόμα και αν ένα πολιτικό πρόσωπο δεν έχει πρόβλημα να ταυτίζεται με ακροδεξιές πολιτικές και αντιλήψεις ή επιλέγει να πάει σε μια εκδήλωση για προσωπικούς λόγους (που δεν υπερισχύουν της πολιτικής του θέσης ωστόσο), είναι ερώτημα, γιατί βουλευτές μιας, φιλελεύθερης υποτίθεται κυβέρνησης, απέχουν από μια εκδήλωση που διοργανώνει ένας Δήμος, στο όνομα της συμφιλίωσης και του «εξορκισμού» των πολιτικών παθών, για ένα γεγονός που κατά κοινή, δημόσια παραδοχή, δεν είναι προς μίμηση και επανάληψη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back