Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Γιατί η Άρτα είπε όχι…

Εικόνα του άρθρου Γιατί η Άρτα είπε όχι…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2020, 18:25
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Άρτα λέει «όχι» στη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Αμμότοπο, σε έκταση που προορίζεται για επιχειρηματικό πάρκο, και γενικότερα «όχι» σε οποιονδήποτε χώρο υπονομεύει την επιχειρηματική και αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αλλά και «όχι» για τα στρατόπεδα Βέρση και Παπακώστα εντός της πόλης.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν αντιπροτείνει κάποια άλλη περιοχή, που η ίδια θεωρεί κατάλληλη. Αντιθέτως επικαλείται εμμέσως πλην σαφώς το περίφημο ποσοστό κατανομής των προσφύγων/μεταναστών, το 1% επί του πληθυσμού ανά Περιφέρεια, για το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι το ποσοστό αυτό έχει καλυφθεί στην Ήπειρο, οπότε το «όχι» του δημοτικού συμβουλίου Αρταίων αποκτά μια δεύτερη, πιο ευρεία ερμηνεία.

Σε παλιότερες δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε αναφερθεί στην υπερκάλυψη του ποσοστού σε Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία. Από τη στιγμή όμως που με επίσημο έγγραφό της η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής αναζητά κι άλλον χώρο στην Ήπειρο, φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ότι τα κυβερνητικά σχέδια έχουν ανατραπεί, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις. Επιπλέον, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι το 1% αποτελεί ένα... καλό ποσοστό για τον εφησυχασμό των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών (ας μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ στο εσωτερικό της έχει να γεφυρώσει κι ένα μεγάλο χάσμα στο ζήτημα του προσφυγικού), αλλά η διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελεί σε καμία περίπτωση μια απλή μαθηματική πράξη.

Αυτή τη στιγμή, η Ήπειρος με τους 336.000 κατοίκους της μετράει 3.900 πρόσφυγες/μετανάστες, με τους μισούς από αυτούς να βρίσκονται στον Δήμο Ιωαννιτών. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, από την πλευρά του, έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές ισοκατανομή των προσφύγων και εντός της κάθε Περιφέρειας, αναγνωρίζοντας επιπλέον ότι «το 1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, τελικά δεν ισχύει».

Τα τεκταινόμενα στο δημοτικό συμβούλιο Αρταίων, που συνεδρίασε χτες εκτάκτως, με τη συμμετοχή βουλευτών, περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων κ.λπ., αναδεικνύουν όμως και ένα πολιτικό πρόβλημα, σε πιο στενά όρια. Καταρχάς, το ζήτημα τηςμη τήρησης του ποσοστού 1% στην Ήπειρο τουλάχιστον, το θέτει ένας δήμαρχος που έχει τη στήριξη της ΝΔ. Από τη χτεσινή συνεδρίαση, έλειπαν δε δύο σημαντικά πρόσωπα του ίδιου χώρου: ο βουλευτής Γιώργος Στύλιος (παρόντες οι άλλες δύο βουλευτές της Άρτας, η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρήστος Γκόκας από το ΚΙΝΑΛ) και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Και πιο συγκεκριμένα, δεν απουσίαζε μόνο ο κ. Καχριμάνης, αλλά απουσίαζαν και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς και οποιοσδήποτε περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Πιο ξεκάθαρο μήνυμα δεν υπάρχει: η περιφερειακή αρχή δεν ήθελε να είναι παρούσα. Στο πολιτικό παρασκήνιο, είναι γνωστό ότι η σχέση του κ. Καχριμάνη με τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη είναι από κακή μέχρι κάκιστη. Από την άλλη, βέβαια, οι περιφερειάρχες αποτελούν τους βασικούς συνομιλητές του πρωθυπουργού για το προσφυγικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους έχει ζητήσει «να βάλουν πλάτη». Όσο για την απουσία του κ. Στύλιου, έχει εκ των πραγμάτων τη σημασία της.

Την απουσία του περιφερειάρχη Ηπείρου όπως και μελών της παράταξής του, την κατήγγειλε με έντονο ύφος η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπύρου Ριζόπουλου. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «σκανδαλώδη απουσία» και για «τακτική ‘νίπτω τας χείρας μου’» και… προκαλεί την περιφερειακή αρχή να καταθέσει τη θέση της για το όλο ζήτημα όπως και να ενημερώσει αν υπάρχει κάποιο σχέδιο. Τοποθέτηση κάνει και για το 1%. «Το περιβόητο 1% έχει πάει περίπατο. Το ξέρει κι ο ίδιος αλλά σιωπά. Δεν τολμά να αντισταθεί στην κυβέρνηση. Θα μπορούσε τουλάχιστον να βρει το θάρρος να μιλήσει ξεκάθαρα στους Ηπειρώτες για το τι μας περιμένει» αναφέρει η παράταξη στην ανακοίνωσή της την οποία υπογράφει ο περιφερειακός σύμβουλος Άρτας Ευστάθιος Νάνος.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη του Γιώργου Ζάψα «Κοινό των Ηπειρωτών» εξέφρασε, με χτεσινή ανακοίνωσή της, το «όχι» της στη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Αμμότοπο, ζητώντας παράλληλα από την Άρτα να αποφασίσει πού θα φιλοξενήσει εκείνο το δυναμικό προσφύγων που της αναλογεί.

Ο κ. Καχριμάνης, από την πλευρά του, μιλώντας στον «Τύπο Ιωαννίνων» για την απουσία του από τη συνεδρίαση, περιορίστηκε να πει: «Εμείς δεν είχαμε ουδεμία εμπλοκή με αυτό το θέμα. Γι’ αυτό και το αφήσαμε στους άμεσα εμπλεκόμενους»… Μια τοποθέτηση που περιορίζεται στο τυπικό του ζητήματος, και όχι στο ουσιώδες.

Τέλος, εξακολουθεί να υπάρχει ένα ερώτημα που αφορά το πώς προέκυψε το αίτημα της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής για μίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης στον Αμμότοπο Άρτας.

ΣΧΟΛΙΑ
Βαγγέλης
Συμφωνώ με την απόφαση!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back