ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Γιατί είναι απαραίτητος ένας υπέρηχος;

Εικόνα του άρθρου Γιατί είναι απαραίτητος ένας υπέρηχος;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2023, 21:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Παρότι τείνουμε να συνδέουμε την έννοια του υπερήχου με την επίβλεψη μιας εγκυμοσύνης, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν τύπο ιατρικής εξέτασης που γίνεται σε πολλά διαφορετικά ζωτικά όργανα του ανθρώπου, και στα δύο φύλλα.
Αρχικά, να αναφέρουμε πως ο υπέρηχος, είναι μια ασφαλής, ανώδυνη, αβλαβής και καθόλου επεμβατική διαγνωστική διαδικασία, που πραγματοποιείται με τη χρήση ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας για την απεικόνιση των εσωτερικών ιστών και οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Η πραγματοποίησή του δεν περιλαμβάνεται σε αυτό που ονομάζουμε ετήσιο τσεκάπ ρουτίνας, παρά μόνο αν συγκεκριμένες τιμές των αποτελεσμάτων επιστήσουν την προσοχή του ιατρού για περαιτέρω διερεύνηση. Άλλες περιπτώσεις είναι η ηλικία και το φύλλο του ατόμου (για παράδειγμα η μαστογραφία απαραίτητη σε ετήσια βάση για τις γυναίκες άνω των 40 ετών), το προσωπικό και κληρονομικό ιατρικό ιστορικό του εξεταζόμενου, ή κάποια έκτακτη αδιαθεσία-δυσφορία.

Ας πάμε να δούμε τα κυριότερα είδη υπερήχων στους οποίους μπορείς να υποβληθεί ο εξεταζόμενος, και τον σκοπό που εξυπηρετούν.

  • Μυοσκελετικό Υπερηχογράφημα: Σε αυτό απεικονίζονται και αξιολογούνται οι τένοντες, οι σύνδεσμοι, τα νεύρα, οι μύες, αλλά και η επιφάνεια των οστών του σώματος. Τενοντίτιδα ή ρήξη τένοντα, φλεγμονές στις αρθρώσεις και διαστρέμματα, είναι μερικές από τις συνήθεις διαγνώσεις.
  • Αγγειακό Υπερηχογράφημα (Triplex): Αξιολογείται η ροή του αίματος στις φλέβες και τις αρτηρίες. Βοηθάει στη διάγνωση καταστάσεων όπως η φλεβική θρόμβωση, οι αρτηριακές αποφράξεις και τα ανευρύσματα.
  • Υπέρηχο άνω κάτω κοιλίας: Ελέγχει τη λειτουργία των οργάνων που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα, δηλαδή το πάγκρεας; το συκώτι, ο σπλήνας, τα νεφρά, η χοληδόχος κύστη, η ουροδόχος κύστη. Επιπρόσθετα για τις γυναίκες συμπεριλαμβάνονται η μήτρα και οι ωοθήκες, ενώ για τους άντρες ο προστάτης.
    Είναι μια πολύ σημαντική εξέταση, αφού λόγω του πλήθους των οργάνων που απαρτίζουν την κοιλία, μπορούν να αναδείξουν και να επιβλέψουν πολλές διαφορετικές παθήσεις, όπως παγκρεατίτιδα, πέτρες στη χολή, νεφρική ανεπάρκεια, κύστες και όγκους.
  • Υπέρηχο καρδιάς: Γνωστό και ως ηχοκαρδιογράφημα, αξιολογεί τη δομή της καρδιάς, δηλαδή το σχήμα, το μέγεθος και τους θαλάμους της και τη λειτουργία της, δηλαδή την ομαλή λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων, το κλάσμα εξώθησης, την κίνηση του καρδιακού μυός. Εντοπίζει οποιαδήποτε ανωμαλία, όπως συσσώρευση υγρών, θρόμβους και όγκους, παλινδρόμηση βαλβίδας, μυοκαρδιοπάθεια. Ο έλεγχος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός δεδομένης της ύπαρξης συμπτωμάτων ή ανησυχιών, αφού η έγκαιρη ανίχνευση των παθήσεων εξασφαλίζει βελτιωμένη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες, μέσω της άμεσης πρόληψης εξελίξεων και επιπλοκών της νόσου.
  • Θυροειδής αδένας: Γίνεται έλεγχος στο μέγεθος, το σχήμα και τη λειτουργία του και αναζήτηση για τυχόν ανωμαλίες όπως κύστες και οζίδια (καλοήθη ή καρκινικά). Άλλες ανιχνεύσιμες παθήσεις είναι η βρογχοκήλη και η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.
  • Μαιευτικό υπερηχογράφημα: Τέλος, ο υπέρηχος είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την εξακρίβωση αρχικά μιας εγκυμοσύνης, και μετέπειτα για την παρακολούθηση της εξέλιξης της και της ομαλής ανάπτυξης του εμβρύου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back