Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα led που δεν… ανάβουν

Εικόνα του άρθρου Τα led που δεν… ανάβουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2023, 00:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να καλέσει τους αναδόχους των δύο έργων προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες υπογραφής των συμβάσεων»: Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου στις 20 Ιανουαρίου μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή των συμβάσεων που αφορούν τα έργα αναβάθμισης του οδοφωτισμού με led στους Δήμους Ιωαννιτών και Πρέβεζας.

Πού βρισκόμαστε πέντε μήνες μετά; Ο Δήμος Πρέβεζας προχώρησε σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης του οδοφωτισμού με την ένωση εταιριών Intrakat-Omexom. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 8,67 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), με την ένωση εταιρών να δίνει έκπτωση μόλις 3%. Τη σχετική ανακοίνωση φιλοξενεί σήμερα ο οικονομικός Τύπος της Αθήνας.

Λίγη ώρα πριν γίνει γνωστή η υπογραφή της σύμβασης στον Δήμο Πρέβεζας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι συμβάσεις. Ο κ. Καχριμάνης παρέπεμψε στους Δήμους καθώς αυτοί είναι υπεύθυνοι πια για τις υπογραφές, αποδίδοντας την καθυστέρηση στον Δήμο Ιωαννιτών στην απώλεια του Μωυσή Ελισάφ. Σημειωτέον ότι ο κ. Καχριμάνης χειρίστηκε την όλη υπόθεση επί τέσσερα χρόνια. Μια υπόθεση που προκάλεσε πολλές πολιτικές αντιδράσεις και για την οποία τουλάχιστον στον Δήμο Ιωαννιτών υπήρξαν έντονες αμφισβητήσεις για το πόσο συμφέρουσα είναι τελικά μια τέτοια σύμβαση.

Στον Δήμο Ιωαννιτών, πάντως, δεν έχει προχωρήσει καμία ενέργεια ακόμα προς την κατεύθυνση της υπογραφής της σύμβασης. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Δήμος δεν έχει πάρει καν τον σχετικό φάκελο από την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την όλη υπόθεση, αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ότι «δεν έχουμε πάρει ακόμα τον φάκελο. Θα τον πάρουμε τις επόμενες μέρες».  

Την ερχόμενη εβδομάδα, πάντως, στις 6 Ιουνίου, αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εκτός κι αν υπάρξει νέα αναβολή) η προσφυγή που έχουν καταθέσει οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα και «Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία το καλοκαίρι του 2020 κατοχυρώθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου για τον οδοφωτισμό, παρότι υπήρχε αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είχε κάνει τότε χρήση των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου.

Τον Ιανουάριο, ο κ. Μπέγκας, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε προειδοποιήσει τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης πριν την απόφαση του ΣτΕ. Στην ίδια συνεδρίαση, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη είχε αναφερθεί αναλυτικά σε εκκρεμότητες που υπάρχουν μέχρι την υπογραφή της σύμβασης. Όπως τον ορισμό ανεξάρτητου ελεγκτή, μετά από διαγωνισμό, μια σειρά από επιμέρους συμβάσεις, τον ορισμό επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής του έργου κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών έχει αναδειχθεί η ένωση εταιριών ΤΕΡΝΑ-Fotagonled, η οποία ήταν και η μοναδική που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Το κόστος της σύμβασης που δεν έχει υπογραφεί ακόμη, ανέρχεται σε 18.997.000 ευρώ (με ΦΠΑ), με το ποσοστό έκπτωσης να είναι μόλις 1%.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back