ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα-Ντουμπρόβνικ, συμμαχία

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα-Ντουμπρόβνικ, συμμαχία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2019, 17:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για πέντε μέρες αντιπροσωπεία του Δήμου Ιωαννιτών με επικεφαλής το δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, βρέθηκε στο Ντουμπρόβνικ, στην Κροατία, μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η στενότερη συνεργασία, αλλά και η έναρξη της διαδικασίας αδερφοποίησης των δύο πόλεων.

Μαζί με τον κ. Μπέγκα ταξίδεψαν ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κώστας Μπαμπασίκας και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Στέφανος Ζέρβας.

Η «Διπλωματία των πόλεων» λοιπόν, στην περίπτωση του Ντουμπρόβνικ, περιλαμβάνει την εφαρμογή της πρότασης που είχε καταθέσει ο κ. Μπέγκας κατά τη διάρκεια του 2ου Φόρουμ για τη Στρατηγική Ιονίου- Αδριατικής, στα Γιάννενα το 2017, για την αδελφοποίηση των πόλεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου.

Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες, ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι οι αποτελούν καταρχάς «κορύφωση των δράσεων μας οι οποίες βασίζονται στην φιλοσοφία της διπλωματίας των πόλεων» και επίσης, ότι «η διασύνδεση της περιοχής μας με την Κροατία, τόσο οδικά όσο και θαλάσσια, θα έχει τεράστιο αναπτυξιακό όφελος για τον τόπο μας».

Ο κ. Μπέγκας θα ενημερώσει τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Ανδρέα Νταή για τα αποτελέσματα των επαφών που έγιναν στην Κροατία, όπως επίσης και τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, «καθώς όλες οι ενέργειες εξωστρέφειας του Δήμου γίνονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια» όπως τόνισε.

Ήδη, ο δήμαρχος έχει προσκαλέσει τον ομόλογό του Μάτο Φράνκοβιτς και τους συνεργάτες του, να επισκεφτούν τα Γιάννενα προσεχώς, πρόσκληση που αποδέχθηκε ο δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ.

Ο κ. Γκόλας από την πλευρά του αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο πόλεων, όπως τα κάστρα τους, οι παλιοί οικισμοί και η θρησκευτική συνύπαρξη.

Ήδη, υπάρχει συμφωνία για τις μαθητικές εκδρομές και το επόμενο βήμα θα είναι η αδελφοποίηση και ακόμα στενότερη δικτύωση και σχέση.

Τα πεδία όπου θα εκταθεί η συνεργασία θα είναι τα ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και διαχείρισης κοινωνικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων των δύο Δήμων, η πίεση για την ολοκλήρωση των υποδομών στον οδικό άξονα Τεργέστη-Γιάννενα,  η επιχειρηματικότητα και ειδικά η  τουριστική ανάπτυξη, η συνεργασία μεταξύ των λιμανιών των περιοχών, αλλά και σε προγράμματα προβολής, σε ακαδημαϊκά θέματα και κοινή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back