Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Θα πάμε Ντουμπρόβνικ;

Εικόνα του άρθρου Θα πάμε Ντουμπρόβνικ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2019, 18:42
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το όραμα του οδικού άξονα που θα ενώνει τα Δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία), του Blue Corridor, υπενθύμισε η επίσκεψη του πρέσβη της Κροατίας Aleksandar Sunko. Ο περίφημος Blue Corridor, τμήμα του οποίου θα αποτελεί και ο άξονας Ιόνια οδός-Κακαβιά, είχε τεθεί σε συζήτηση κατά το φόρουμ για τη μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, που είχε γίνει στα Γιάννενα τον Μάιο του 2017.

Οι τοπικές αρχές και ο κροάτης πρέσβης επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να «ενωθεί» η Ήπειρος με την Κροατία, μέσω οδικής, θαλάσσιας ή αεροπορικής σύνδεσης. Προς το παρόν, πάντως, οι δύο πλευρές προσπαθούν να προωθήσουν τις μεταξύ τους συνέργειες, με την ηπειρώτικη πλευρά να δίνει έμφαση στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα. Οι δύο αυτοί τομείς τέθηκαν στη συζήτηση που είχε ο πρέσβης με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

Η συνάντηση του πρέσβη με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκόλα ήταν πιο εκτενής, δεδομένης της επικείμενης αδελφοποίησης της πόλης των Ιωαννίνων με το Ντουμπρόβνικ. Μάλιστα, στα τέλη του μήνα, αποστολή του Δήμου με επικεφαλής τον κ. Μπέγκα, θα επισκεφθεί το Ντουμπρόβνικ. «Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας, υιοθέτηση καλών πρακτικών, κοινή συμμετοχή σε εκθέσεις και σε προγράμματα διασυνοριακά και ευρωπαϊκά με κοινό προσανατολισμό και στόχευση», δήλωσε ο κ. Μπέγκας. Από την πλευρά του, ο κ. Sunko μίλησε για την ανάγκη να βρεθούν τρόποι «για να ζωντανέψουν ξανά οι διασυνδέσεις που υπήρχαν παλαιότερα μεταξύ της Ελλάδας και περιοχών της Κροατίας, είτε ακτοπλοϊκά είτε αεροπορικώς».

Στη συνάντηση παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη θαλάσσια σύνδεση με την Κροατία αλλά και για την οδική σύνδεση. Στα πιο άμεσα, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην προσπάθεια συνεργασίας για σχολικές εκδρομές. «Χιλιάδες μαθητές από την Κροατία επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι ένα μερίδιο απ’ αυτούς δικαιούμαστε κι εμείς στα Γιάννενα» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back