ΑΠΟΨΕΙΣ

Τουρισμός: Πόσο (αν)έτοιμα είναι τα Γιάννενα;

Εικόνα του άρθρου Τουρισμός: Πόσο (αν)έτοιμα είναι τα Γιάννενα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2023, 20:25
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα Γιάννενα είναι ανέτοιμα να διαχειριστούν τα όλο και μεγαλύτερα τουριστικά μεγέθη. Η φετινή χριστουγεννιάτικη σεζόν, η πιο βασική τουριστική για την πόλη και το νομό, αποδεικνύει ότι οι υποδομές και κυρίως, το σχέδιο (αν υπάρχει), δεν επαρκούν.

Οι πανηγυρισμοί περί «νούμερο 1 τουριστικού προορισμού» είναι πεπερασμένοι και αναλώσιμοι. Ακούγονταν ακόμα και όταν δεν ίσχυαν, σε εξάρσεις λαϊκισμού, από αυτές που δεν χρειάζονται κανένα μετρήσιμο μέγεθος για να επαληθευτούν.

Σήμερα όμως, που ο κόσμος που έρχεται είναι όλο και περισσότερος, η αύξηση των εσόδων δεν επαρκεί.

Η πόλη πρέπει να έχει ολοκληρωμένη και επαρκή διαχείριση απορριμμάτων. Δεν την έχει. Οι πρόσφατες καταγγελίες για την… αργία στην ανακύκλωση, συντείνουν στη γενική εντύπωση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι περισσότερο εμμονή, παρά ουσιαστική λύση.

Η πόλη πρέπει να πάρει επιτέλους μέτρα για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Ο «συνδυασμός αποτελεσμάτων» δέκα και πλέον χρόνων λιτότητας και αναζήτησης εναλλακτικών (=φθηνότερων) τρόπων θέρμανσης, σε μια περιοχή που σταθερά υποβαθμίστηκε και αδικήθηκε από τα (εμβαλωματικά) χειμωνιάτικα μέτρα, κληροδότησε την αιθαλομίχλη.

Το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία φαινόμενο, το οποίο ανατροφοδοτείται αναγκαστικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα, στα Γιάννενα αντιμετωπίζεται με «πλάγιες ματιές» από τις αρχές. Ούτε επίσημη ενημέρωση υπάρχει, τα προσβάσιμα δεδομένα είναι «ψιλά γράμματα», τα μέτρα είναι πάντα «συμβουλευτικά». Λογικό; Στην πόλη όπου το όψιμο έθιμο του υπαίθριου ψησίματος έχει συνδεθεί με την επισκεψιμότητα, προφανώς και όταν η Περιφέρεια ανακοινώνει δύο μέρες πριν «συμβουλευτική απαγόρευση» υπαίθριων καύσεων, η παραίνεση θα αγνοηθεί.

Η πόλη πρέπει να αποκτήσει «τουριστικό σχεδιασμό»: Πώς θα έρθεις, πώς θα κινηθείς, με τι θα κινηθείς. Δεν έχει φυσικά τέτοια πράγματα. Έχει έναν κόμβο εισόδου που ήταν για χρόνια μοναδικός (αν είναι δυνατόν) και επικίνδυνος -και στη νέα εκδοχή του, είναι και πάλι οδικά επικίνδυνος. Αυτά έχουμε, αυτά χρησιμοποιούμε, κάτοικοι και επισκέπτες. Όταν ο σχεδιασμός δεν υπάρχει, όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις τουριστικά λεωφορεία και ΙΧ, η πόλη έχει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Όσο τα τουριστικά μεγέθη θα μεγαλώνουν και οι υποδομές δεν ακολουθούν, η πόλη θα είναι ανέτοιμη. Όσο η αύξηση εσόδων είναι μοναδικός αυτοσκοπός, θα γίνεται και λιγότερο βιώσιμη.


ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Λευκάδα! Και μπόνους η ομορφιά της ομίχλης (αιθαλομιχλη για τους... περίεργους)
SpiderSN
Το ζήτημα της αιθαλομίχλης έχει τεχνητά αποκρυβεί. Αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για ανθρώπους που έχουν αναπνευστικό, ηλικιωμένους κλπ. Οι αρχές ποιούν την νήσσαν και οι Γιαννιώτες κατά βάση δεν το γνωρίζουν. Μακάρι να βρέχει στα Γιάννενα, παρά να κάνει ομίχλες που βρωμάνε καμμένα.
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ
Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ...... ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ......
Σκέπτομαι
Ο νέος Δήμαρχος δήλωσε ότι θα τα επιλύσει όλα. Ειδικά ο Χρυσοστόμου που 4 χρόνια, δεν σταμάτησε τις αναρτήσεις των κακώς κειμένων. Και προφανώς έχουν τις απαντήσεις και τον τρόπο. Ιδού η Ρόδος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back